Ondt i lænden | Lændesmerter
Har du ondt i lænden eller uspecifikke lændesmerter? Så kan vi med stor sandsynlighed hjælpe dig. Vi har stor ekspertise i at behandle lændesmerter og kan hjælpe dig, hvis du har ondt i lænden.
Har du ondt i lænden?
Hos Copenhagen Physio er vi særligt specialiserede i at behandle lændesmerter. Vi har hjulpet hundredevis af patienter med ondt i lænden. Mange af patienterne har endda været opgivet af læger og andre behandlere. Årsagen til vores store succes skyldes vores unikke tilgang til behandlingen af lændesmerter. Den kan du læse mere om nedenfor. Her gennemgår vi behandling og øvelser til lændesmerter samt symptomer og årsager.
"Det virkede sgu!"
Mikkel Højer
Efter at havde døjet med lændesmerter i 8 år, så var jeg spændt på, hvad jeg ville opleve med en behandling hos Lars. Men det virkede sku! Også i det lange løb. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Lars 🙂
Opslået på Google.
"Kan kun anbefales."
Solvej Holse
Jeg har haft lændesmerter i mere end 10 år og havde forventet at det ville forblive sådan. Efter 2 behandlinger hos Lars er jeg sluppet helt af med mine daglige lændesmerter! Disse behandlinger kan kun anbefales!!
Opslået på Google.
"Fremragende fysioterapeut."
Haider Ali
Lars er en fremragende fysioterapeut, der på systematisk og professionelt vis behandlede mine mangeårige lændesmerter. Efter 3 behandlinger er mine lændesmerter væk. Tusind tak for hjælpen, Lars.
Opslået på Google.
Om lændesmerter
Lændesmerter (lumbago) er karakteriseret ved smerter i den nedre del af ryggen. Man anslår at 60-80 % af befolkningen får ondt i lænden i løbet af livet. I løbet af det sidste års tid vil ca. 50 % af befolkningen have døjet med ondt i lænden. I 90 % af tilfældene kan lægerne ikke lave en sikker diagnose på lændesmerterne. Det er dog ikke det samme som, at de ikke kan behandles. Hos Copenhagen Physio har vi stor succes med at behandle uspecifikke rygsmerter. Vi har fokus på at skabe fri bevægelighed samt genskabe den fulde styrke i musklerne omkring lænd og bækken. På den måde forsvinder de fleste lændesmerter hurtigt, Også selvom de har varet i mange år. Af samme grund bliver vi ofte brugt som second opinion.
Symptomer på lændesmerter
Symptomer på lændesmerter kan variere i lokalisering, varighed og intensitet afhængig af, hvordan man udfordrer lænden i dagligdagen. Smerten kan være stikkende, jagende, skarp eller dulm. Smerterne er ofte ledsaget af stivhed omkring lænd og bækken. Nedenfor er listet de typiske symptomer ved lændesmerter:
Årsager til ondt i lænden
I op imod 90 % af tilfældene kan lægerne ikke komme med en egentlig årsag til lændesmerter. I disse tilfælde er det vores erfaring, at lændesmerterne skyldes nedsat styrke og aktivering af særligt balder, hoftebøjer eller den dybe rygmuskel. Dette kan vi heldigvis behandle hurtigt og effektivt. Hvis disse muskler fungerer ordentligt forsvinder langt de fleste uspecifikke lændesmerter. Lændesmerterne kan dog også skyldes nedsat bevægelighed i lænd, bækken og hofte, hvilket også kan behandles med de rette teknikker. De sidste 10 % af tilfældene kan bl.a. skyldes nerverodspåvirkning (pga. f.eks. diskusprolaps eller spinalstenose) og i meget sjældne tilfælde cancer eller betændelse.
"Professionel og virkelig dygtig."
Anja Clemensen
Jeg har haft problemer med smerter i lænden i mange år. Efter første behandling hos Lars oplevede jeg markant bedring og efter anden behandling er smerterne helt forsvundet. Lars er professionel og virkelig dygtig.
Opslået på Google.
"Tak for hjælpen, Lars."
Jacob Pedersen
Lars fiksede min rygsmerter i lænden efter første behandling. Første dag efter min behandling steg jeg 40 kg i mit dødløft og squat. Jeg vil anbefale Lars til alle der har problemer med lænden. Tak for hjælpen, Lars!
Opslået på Google.
"Den mest kompetente."
Cecilie B.
Lars er den mest kompetente mand inde for faget. Jeg har døjet med store rygsmerter. Efter 3 behandlinger er alle smerter væk. Jeg har aldrig været til en fys som er så god og kompetent. Han får 5 stjerner.
Opslået på Google.
Behandling af lændesmerter
Som nævnt ovenfor har vi stor succes med at behandle lændesmerter. Vi har en lidt anden tilgang til behandlingen sammenlignet med andre behandlere. Vi er grundige og kigger også på lændens samspil med fod, knæ og hofte, da det kan have stor betydning. Herudover er det vigtigt for os at genskabe styrke i samtlige muskler omkring lænd og bækken. F.eks. ser vi ofte at lændesmerterne skyldes nedsat aktivering og styrke i balder, hoftebøjer eller den dybe rygmuskel. Når styrken og muskelaktiveringen er genskabt vha. Neuro Activation forsvinder de fleste lændesmerter hurtigt og effektivt. Vores behandlinger sigter også imod at skabe fri bevægelighed omkring lænd, bækken og hofte, hvilket ligeledes har stor betydning.
Øvelser til lænden
Øvelser til lænden er naturligvis vigtige. Øvelserne virker dog kun, hvis musklerne er korrekt aktiveret af nervesystemet. Det er nerverne der kontrollerer og styrer musklerne. Hvis nerven kun sender signaler afsted med 50 %, vil der også kun være 50 % styrke i den pågældende muskel. En stor muskel kan således godt være en svag muskel, hvis den ikke er korrekt aktiveret. Hvis den primære muskel til en given øvelse er svag, vil kroppen kompensere og bruge den næstbedste muskel til opgaven. Herved får man trænet den forkerte muskel. Når vi giver øvelser til lænden, sørger vi først og fremmest for, at musklen får fuldt signal fra nerven vha. Neuro Activation. Først herefter giver vi specifikke øvelser til lænden. Denne tilgang har super god effekt på behandling af lændesmerter.
Hold i ryggen / hekseskud
Et hold i ryggen kaldes også for et hekseskud eller facetledssyndrom. Et hold i lænden er en akut skade, der opstår pludseligt ved et løft eller en "forkert" bevægelse. Man kan også vågne op med et hold i ryggen. Et hold i ryggen giver kraftige smerter og begrænser mobiliteten ved almindelige bevægelser, særligt foroverbøjninger. Et hold i ryggen er hyppigt forekommende, hvorfor vi også ser en del af disse patienter på klinikken. Oftest kan vi behandle smerterne relativt hurtigt ved at genetablere bevægeligheden i lænden samt sikre at musklerne omkring lænden virker optimalt. Hvis nogle muskler er for svage, vil det typisk medføre at andre muskler spænder op, hvormed de små led i ryggen bliver "låst".
Diskusprolaps i lænden
Kun ca. 5 % af alle lændesmerter skyldes en diskusprolaps i lænden. Symptomer ved en diskusprolaps i lænden er typisk udstrålende smerter ned i balde og ben. Der kan også forekomme lændesmerter, men de udstrålende smerter dominerer mest. Det er dog vigtigt at pointere, at en diskusprolaps ikke nødvendigvis medfører smerter eller andre symptomer. Mange personer har en diskusprolaps uden, at de har været plaget af det. Vores tilgang til diskusprolapser har fokus på at genetablere styrken omkring lænden samt normalisere bevægeligheden i lænd og bækken. Denne tilgang er ganske effektiv til at reducere symptomerne og vil oftest lindre smerterne i betragtelig grad på trods af, at diskusprolapsen fortsat er til stede. Vi kan nemlig ikke fjerne diskusprolapsen, men vi kan lindre smerterne.
Andre årsager til lændesmerter
Der er naturligvis andre årsager til at have ondt i lænden end dem, der er beskrevet ovenfor. De ovenfor nævnte lændesmerter er dog dem vi med afstand ser hyppigst på klinikken. Af andre årsager kan nævnes følgende:
Fysioterapi til ondt i lænden
Fysioterapi er utroligt effektivt til behandling af lændesmerter, hvis det bliver gjort rigtigt. Hos Copenhagen Physio sætter vi en stor ære i at finde og behandle den underliggende årsag til lændesmerterne. Den underliggende årsag kan f.eks. skyldes nedsat styrke i balden eller nedsat bevægelighed i hoften, dvs. ting som man ikke nødvendigvis tænker er relateret til lænden. Det kan dog have enorm stor betydning. Det er derfor vigtigt at komme hele vejen rundt om problemstillingen. Lændesmerterne er opstået af en årsag, og den skal vi finde. På klinikken oplever vi, at smerterne typisk opstår pga. svaghed i balden, hoftebøjeren eller den dybe rygmuskel. De fleste lændesmerter forsvinder, når disse muskler fungerer optimalt og er korrekt aktiveret - også selv om smerterne har varet i årevis.
Få en smertefri lænd
Vores fysioterapeuter er specialiseret i at behandle lændesmerter og ondt i lænden. Du kan booke en tid via den orange knap nedenunder eller ved at ringe til vores sekretær på tlf. 60 55 44 50.
Kontakt os
Er du i tvivl om vi kan hjælpe dig? Så vent ikke med at kontakte os. Du kan enten ringe eller skrive til os ved at følge nedenstående link. Vi glæder os til at høre fra dig.
Ovenstående artikel er skrevet af Lars Røpke Nielsen, Fysioterapeut, træningsfysiolog og ejer af Copenhagen Physio.