Om hold i ryggen
Hold i ryggen, låsning i lænden, hekseskud, nerve i klemme, facetsyndrom osv.. Der findes mange navne for samme problematik. Pludseligt opstået smerter i ryggen, der kan være så kraftige at de stort set gør dig ude af stand til at bevæge dig. Smerterne kan også stråle ud i benene. I nogle tilfælde er smerterne mere specifikke og i andre tilfælde er smerterne diffuse og uspecifikke.
Rygsmerter er ganske almindelige og de fleste af os vil opleve dem på et tidspunkt i vores liv. I langt de fleste tilfælde er de helt ufarlige, dog meget ubehagelige. I de fleste tilfælde går smerterne i sig selv efter et par dage til uger. Hvis de står på over en længere periode eller bliver ved med at vende retur, kan der være behov for professionel hjælp. Når man først har haft rygsmerter én gang, har man større risiko for at opleve det igen.
Hvad er et hold i ryggen?
Et hold i ryggen dækker over pludseligt opstået smerter i ryggen som medfører en stiv, øm og ubevægelig ryg. Det er som regel en forbigående lidelse og skyldes sjældent noget alvorligt. Ved generelle rygsmerter er det kun i 20-30% af tilfældene, at man kan give en præcis årsag til rygsmerterne. Det kan for eksempel være ved diskusprolaps, knogleskørhed, brud m.m. I resten af tilfældene kan man ikke pege på en bestemt årsag. Smerten kan komme fra alle strukturer i ryggen; leddene i rygsøjlen, muskulaturen i core og ryggen, ledbåndene og nerver.
Slidforandringer kan i nogle tilfælde være skyld i at man får et hold i ryggen. Men man ser lige så mange slidforandringer hos personer uden rygbesvær, som hos personer med rygbesvær. Der er altså ikke en betydelig sammenhæng mellem slitage og smerte. Med slidforandringerne menes slitage på ryghvirvlerne, skiverne mellem hvirvlerne og ledbåndene i rygsøjlen. Slidforandringer i ryggen er et naturligt aldersfænomen, som ses hyppigere jo ældre man bliver.
Hvorfor opstår hold i ryggen?
Et hold i ryggen kan udløses af en pludselig bevægelse efter længere tids belastning af ryggen eller helt uden nogen umiddelbar årsag.
Førhen troede man, at et hold i ryggen udelukkende skyldes hårdt, belastende arbejde. Men eftersom vores arbejdsrutiner har ændret sig til mere stillesiddende arbejde og vi stadig får ondt i ryggen, har man konkluderet, at det ikke er tilfældet. Man mener i stedet, at den ensidige arbejdsstilling og den manglende bevægelse i langt større grad er årsag til smerten.
Forskning har derudover fundet frem til at individuelle forhold såsom arvelige faktorer, nedsat udholdenhed af rygmuskulaturen, psykisk stress, depression, dårligt socialmiljø også har en betydning for udviklingen af rygsmerter.
Årsager til et hold i ryggen, menes derfor at komme fra længereværende, ensidig og gentagende belastning samt manglende bevægelse, evt. forbundet med en psykisk belastning som stress eller depression.
Symptomer på et hold i ryggen
Symptomer på et hold i ryggen er typisk kraftige smerter. Det kan opstå helt akut, hvor man får lavet en ”forkert” bevægelse eller over længere tid hvor det gradvist forværres. Bevægeligheden i ryggen er som oftest stærkt indskrænket og til tider helt fastlåst i en større eller mindre del af rygsøjlen. Derudover vil følgende symptomer også kunne forekomme:
OBS! Hvis du har styringsbesvær og/eller føleforstyrrelse i arm/ben, kan der være tale om en diskusprolaps og du skal derfor straks kontakte egen læge.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen kan stilles hos en læge, fysioterapeut eller anden type behandler, som i første omgang vil lytte til din sygehistorie og se nærmere på dine symptomer.
Der vil sjældent være behov for billede-diagnosticering, da man ikke vil kunne se et hold i ryggen på en scanning. Hvis der er mistanke om en alvorlig patologi, vil din læge kunne henvise dig til en MR-scanning eller CT-scanning, hvis de mener det er nødvendigt.
Hos Copenhagen Physio vil vi som altid undersøge bevægelighed, muskelkraft, reflekser samt følesansen for at finde den korrekte diagnose, samt for at udelukke en mulig diskusprolaps.
Låst facetled
Et andet fokusområde i vores fysioterapi til hold i ryggen er behandling af låste facetled. Facetled er små led mellem hvirvlerne i rygsøjlen, der giver stabilitet og bevægelighed. Når disse led bliver låste, kan det føre til smerter og nedsat bevægelighed i ryggen.
Ved hjælp af manuelle teknikker kan vores fysioterapeuter løsne og mobilisere de låste facetled, hvilket kan lindre smerterne og genskabe bevægelighed i ryggen. Vi vil også give dig øvelser og rådgivning, der kan hjælpe med at holde dine facetled mobile og forebygge fremtidige problemer.
Fysioterapi til hold i ryggen
Hos Copenhagen Physio tilbyder vi specialiseret fysioterapi til personer i København, der oplever hold i ryggen. Vi forstår, hvor ubehageligt og hæmmende det kan være at have smerter i ryggen, og vi ønsker at hjælpe dig med at komme tilbage til en smertefri hverdag så hurtigt som muligt.
Når du oplever et hold i ryggen, er det vigtigt at handle hurtigt og effektivt for at lindre smerterne og sikre en hurtigere bedring. Hos os vil vi gennemgå en grundig undersøgelse af din bevægelighed, muskelkraft, reflekser og følesans for at finde den korrekte diagnose og udelukke eventuelle alvorlige tilstande som en diskusprolaps.
Efter den akutte fase vil vi fokusere på øvelser og bevægelse for at styrke og genoptræne din ryg. Det er vigtigt at finde de bevægelser, som du kan udføre uden at forværre dine smerter. Vi vil guide dig gennem øvelser, der passer til dig og din krop, og vi kan også anbefale brugen af fysioterapirelaterede redskaber som håndvægte og træningselastikker for at øge modstanden og styrke muskulaturen omkring din ryg og core.
Derudover er det vigtigt at huske, at motion og fysisk aktivitet er afgørende for at opretholde en god fysisk form og forebygge rygproblemer. Inaktivitet og sengeleje kan faktisk forværre rygsmerterne og svække musklerne. Så selvom det kan være fristende at holde sig i ro, er det bedre at holde sig i bevægelse og finde en form for motion, der passer til dig og din ryg.
Behandling af hold i ryggen
Et hold i ryggen er en ufarlig, men ubehagelig tilstand, som for det meste går i sig selv igen inden for nogle dage eller uger. Nedsæt dit aktivitetsniveau og tag det med ro i et par dage, men hold dig i bevægelse. For at symptomlindre kan du prøve at finde frem til, hvad der virker for dig. Nogle har god virkning af kolde eller varme omslag. Suppler evt. med smertestillende medicin efter behov. Det vigtigste er, at du ikke bare lægger dig i sengen, da det vil forværre dine smerter.
Når den akutte fase er overstået, vil den bedste behandling bestå i øvelser og bevægelse for ryggen. Start med at fokusere på bevægelser inden for smertegrænsen. Overordnet set handler det ”bare” om at få bevæget ryggen, så du kan ikke gøre noget forkert. Det handler om at finde de bevægelser, som du kan holde ud at lave. Når du først har fået lidt af din bevægelighed tilbage, kan du med fordel gøre brug af en håndvægt eller træningselastik. Håndvægte og træningselastikker kan være gavnlige for dig, da de kan øge modstanden, hvilket vil hjælpe til en større styrke i din muskulatur omkring core og ryg.
Er man i god fysisk form, får man sjældnere rygsmerter, og man kan hurtigere komme sig over et hold i ryggen. Sengeleje og inaktivitet kan derimod øge rygsmerterne, svække musklerne og gøre ryggen mere stiv. Det er derfor utrolig vigtigt at man holder sig i gang til dagligt, men også når man oplever rygbesvær.
Start roligt hvis man ikke er vant til at dyrke motion og øg langsomt belastningen. Vælg den form for motion du kan lide, og find ud af hvad der passer din ryg. Du kan altid få hjælp, råd og vejledning hos os, hvis du er i tvivl om hvad der er godt for dig og hvad din ryg kan tåle.
Øvelser til hold i ryggen
Øvelser til hold i ryggen kan være meget gavnlige for at lindre smerter og styrke rygmusklerne. Øvelserne hjælper med at forbedre fleksibiliteten og øge stabiliteten i ryggen. Derudover kan de også hjælpe med at forebygge fremtidige episoder af hold i ryggen. Det er dog vigtigt at konsultere en fysioterapeut eller sundhedsprofessionel for at få anbefalinger til specifikke øvelser, der passer til dine individuelle behov.
Prognose for hold i ryggen
Prognosen for et hold i ryggen er god selvom man har haft et langt, smertefuldt og ubehageligt forløb, men man vil være mere eksponeret for at få nye tilfælde af hold i ryggen, hvis man først har oplevet det. Det er derfor vigtigt at få det undersøgt og behandlet korrekt, så det ikke vender retur.
I akutte tilfælde vil smerterne fortage sig og holdet i ryggen vil for det meste gå i sig selv igen efter et par dage til uger. Hvis der er tale om et længerevarende hold i ryggen, der forværres over tid, vil behandlingen som udgangspunkt være den samme, men helingsprocessen vil tage længere tid. Det er vigtigt at finde frem til den underliggende årsag, for at få den bedst mulige behandling.
Forebyggende træning der er fokuseret på styrke og stabilitet kan virke forebyggende og afhjælpe et fremtidigt hold i ryggen. Vi anbefaler derfor altid, at man fortsætter med træning selvom man er blevet smertefri.
Få behandlet dit hold i ryggen i København
Hos os kan vi både hjælpe dig, som er i den akutte fase, hvor det lige er opstået, og dig der gentagende gange har haft et hold i ryggen. Vores fokus ligger i at gøre dig skadesfri, så du kan vende tilbage til din normale aktivitet. Vi fokuserer på at opnå fri bevægelighed og fuld styrke i ryggen samt genvinde fuld funktion. Vores behandling kan bestå både i træning og vejledning, akupunktur, led mobilisering, manipuleringer og manuelle teknikker.
Vi vil som udgangspunkt prøve at finde frem til den underliggende årsag, for at forhindre at det kommer igen. Det gælder både ved akutte og kroniske tilfælde.
Vi møder mange rygproblematikker i vores hverdag og vi har stor erfaring og gode resultater med at smertelindre og behandle rygproblematikker.