Fysioterapi til rygsmerter

Få en smertefri ryg og nakke

Få specialiseret fysioterapi der hurtigt og effektivt behandler dine smerter i ryg og nakke. Vi behandler både akutte og kroniske smerter med stor succes. Book en tid og få en smertefri hverdag.

Copenhagen Physio
4.9 stjerner ud af 5.0 - baseret på 174 anmeldelser
facebook logogoogle logotrustpilot logo

Har du ondt?

 • Har du smerter i ryggen eller lænden?
 • Har du smerter i nakken?
 • Har du udstrålende smerter?
 • Har du ondt når du arbejder?
 • Har du akutte eller kroniske smerter?
 • Eller har du nedsat bevægelighed?
Lad os hjælpe dig!

Vi har mange års erfaring med at behandle smerter i ryg og nakke. Vi har fokus på hurtig smertelindring og effektiv behandling. Vi har hjulpet hundredevis af patienter tilbage til en smertefri hverdag - også selvom smerterne har varet i over 5 år.

Behandlingen vil:

 • Give dig færre eller slet ingen smerter.
 • Hjælpe dig til at kunne arbejde uden smerter.
 • Give dig bedre bevægelighed.
 • Give dig større styrke i musklerne.
 • Give dig mere overskud i hverdagen.

Hvordan behandler vi?

På klinikken kombinerer vi flere forskellige behandlingsmetoder. De forskellige behandlingsformer har hver deres berettigelse og bliver tilpasset lige netop dit problem. Dette giver de bedste resultater på kort og lang sigt.

5 stjernet anmeldelse

"Jeg er sluppet for en omfattende operation..."

Alex Hoshiar

“Kan stærkt anbefale Lars! Jeg var i 2 år hæmmet af diskusprolaps i nakken med udstråling i højre arm. Efter gentagne ikke-succesfulde behandlinger hos andre behandlere opsøgte jeg Lars som sidste udvej inden en omfattende operation. Efter 4-5 behandlinger hos Lars er smerterne væk. Jeg er sluppet for en omfattende operation, og er ovenikøbet begyndt at styrketræne igen.”

5 stjernet anmeldelse

"Det var en fantastisk oplevelse."

Lone Larsen

“Jeg har i flere år været plaget af slidgigt og smerter. Det er gået ud over bevægeapparatet. En kollega anbefalede Lars Røpke Nielsen. Det var en fantastisk oplevelse! Lars formåede at fjerne mine smerter og få gang i mit bevægeapparat igen allerede ved det allerførste besøg! Lars er utrolig behagelig, meget kompetent og super dygtig. Lars får mine varmeste anbefalinger!”

5 stjernet anmeldelse

"Jeg vender uden tvivl tilbage næste gang."

Lars Henrichsen

“Kan klart anbefale Lars Røpke Nielsen hvis man har ondt i bevægeapparatet. Efter at have prøvet 2 andre behandlere fik jeg anbefalet Lars. Han gik systematisk til værks for at finde årsagen til mine gener og har således afhjulpet først smerter i min hofte og siden en smertefuld spændings-hovedpine. Vender uden tvivl tilbage til Copenhagen Physio næste gang.”

Om Klinikken

På klinikken er vi grundige i vores undersøgelse og forsøger altid at finde den mest effektive behandling til netop dit problem.

Alle problemer er forskellige på trods af at symptomerne kan synes ens. Vi sætter derfor en ære i at tilpasse behandlingen, så du får det hurtigste og bedst tænkelige forløb.

De typiske ting vi behandler:

 • Rygsmerter.
 • Iskias smerter.
 • Smerter i nakke og skuldre.
 • Diskusprolapser.
 • Hold i ryggen eller nakken.
 • Spændingshovedpine.
 • Smerter i bækken og hofte.
Sådan booker du en tid

Du kan bestille en tid ved at klikke på den orange knap nedenunder. Du har også ringe til vores sekretær og bestille en tid på tlf. 60 55 44 50.

Har du nogle spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til din skade eller vores behandling kan du altid skrive til os på mail. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

5 stjernet anmeldelse

"Disse behandlinger kan kun anbefales!!"

Solvej Holse

“Efter en cykelferie i dolomitterne fik jeg så ondt i lænden hver gang jeg cyklede op af bakke, at jeg måtte stå af og gå. Jeg har haft lændesmerter, on and off, i mere end 10 år og havde forventet at det ville forblive sådan. Efter 2 behandlinger hos Lars, tog jeg på cykelferie på Mallorca, hvor jeg kunne tage alle bakkerne uden at stå af. Efter yderligere 2 behandlinger er jeg også sluppet helt af med mine daglige lændesmerter!  Disse behandlinger kan kun anbefales!!”

5 stjernet anmeldelse

"Efter 3 behandlinger kan jeg træne uden smerter."

Morten Poulsen

“Efter at have bøvlet med smerter i knæet i 7-8 år efter en meniskoperation, kontaktede jeg Copenhagen Physio. Allerede efter første behandling var der fremgang at spore. Her efter tre behandlinger kan jeg træne uden smerter! Lars er en yderst kompetent behandler som virkelig ved hvad han laver. Der bliver lyttet til hvad man har af problemer/skavanker og man går derfra med en fed oplevelse og en klar følelse af at man er på rette vej til at blive skadesfri.”

5 stjernet anmeldelse

"Jeg har fået 4 behandlinger og er næsten smertefri."

Thomas Leidahl

"Har gået med smerter i flere år og været igennem 10-12 behandlere uden den store effekt. Tog chancen med Lars. Vi startede med en dialog om mit forløb, hvor jeg forklarede om mine smerter og ikke mindst den udstråling jeg havde ned i benet. Lars var sikker på han kunne afhjælpe mine smerter, måske endda fjerne dem totalt. Jeg har fået 4 behandlinger og er næsten smertefri, en kombination af nogle øvelser samt behandling på klinikken har gjort tricket.”

Vil du vide mere om rygsmerter?

Rygsmerter er en folkesygdom, som vil ramme de fleste af os, på et tidpunkt i vores liv. Det vil som oftest være mennesker i den erhvervsaktive alder der bliver ramt. De fleste tilfælde af rygsmerter går som oftest hurtigt over, men hos nogle mennesker er smerterne vedvarende, hvor det ender med at gå ud over deres arbejdsevne og livskvalitet. 

Om rygsmerter

Antallet af patienter, der henvender sig med rygproblemer, har været stigende de seneste år. På trods af det, er der dog ikke blevet diagnosticeret flere rygsygdomme. Det skyldes blandt andet, at definitionen af ondt i ryggen er meget diffus og subjektiv. 

Ondt i ryggen, rygsmerter, lændesmerter m.fl. omfatter både de diagnosticerede rygsygdomme samt de uspecifikke rygproblematikker. Det er kun omkring en 1/3 af de patienterne der kommer ind med et rygproblem, der faktisk får stille en konkret diagnose. De resterende 2/3 hører til gruppen med uspecifikke rygproblemer, hvor smerter, ømhed, stivhed eller andre former for gener stammer fra eller opleves som stammende fra ryggen. 

Den subjektive, diffuse smerteoplevelse samt den manglende definition, gør at det kan være rigtig svært at diagnosticere og til tider behandle rygproblemer. Det betyder, at man hele tiden forsøger at blive klogere på området og finde de bedste behandlingsformer til rygproblemer. 

I denne blog vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige rygsygdomme samt nogle af de mere uspecifikke rygproblematikker, samt den behandlingstilgang vi har til behandling sf rygsmerter. 

Ryggens opbygning

Ryggen er stærk, og kan som udgangspunkt klare en kraftig belastning. Ryggen er opbygget således, at det gør det muligt for os at bevæge os rundt, stå oprejst og samtidig beskytte vores rygmarv og nervefibre. Rygsøjlen går fra kraniet til halebenet, hvor den består af 24 knogler: 7 nakkehvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Ryghvirvlerne er mindst i nakken og størst i lænden, hvor de kan klare den største belastning. 

Mellem hver ryghvirvel ligger en bruskskrive, som kaldes en diskus. En diskus består af en bindevævsring med en geléagtig kerne inden i midten, og fungerer som en stødpude mellem ryghvirvlerne. 

Bagtil i rygsøjlen findes der en kanal, kaldet rygmarvskanalen eller spinalkanalen, som beskytter vores rygmarv der løber i kanalen. Spinalkanalen strækker sig fra hjernen, ned i ryggen og slutter nede i lænden. Fra rygmarven, ud for hvert led i rygsøjlen, udspringer vores nerver som går til og fra bestemte dele af kroppen. Nerverne videregiver information fra hjernen til kroppen, når den f.eks. skal bevæge sig. Modsat giver nerverne også hjernen besked om, hvis man f.eks. slår sig, og derved oplever smerte. 

Omkring rygsøjlen er der en række ledbånd og muskler, som er med til at holde ryghvirvlerne sammen, stabilisere ryggen samt skabe bevægelse og styrke. 

Ryggen er stærk og stabil og kan tåle rigtig meget, også Selvom den til tider gør ondt og føles skrøbelig. Derfor er bevægelse også, i de fleste tilfælde, langt bedre for ryggen sammenlignet med ro og aflastning. Rygsmerter er i omkring 90% af tilfældene en ufarlig tilstand, som hverken er tegn på sygdom eller skade. Bevægelse og strækøvelser kan i mange tilfælde lindre rygsmerter. 

Rygsygdomme

Der findes et hav af forskellige rygsygdomme; Nogle der er meget almindelige, nogle der er aldersbetinget og nogle der er lidt mere sjældne. Nedenfor finder du, en beskrivelse af de mest almindelige aldersbetinget rygsygdomme. 

Rygsøjlegigt (Spondylartrit)

Spondylartrit, også kaldet rygsøjlegigt, er en inflammatorisk gigtsygdom som primært rammer ryghvirvlerne. Inflammationen (gigtbetændelsen) er en betændelse uden bakterier, som opstår på grund af en fejl i immunsystemet. Betændelsen angriber som ofte de steder, hvor sener, ledbånd og ledkapsler hæfter på knoglerne. Årsagen til at nogle mennesker udvikler rygsøjlegigt, kendes ikke, men der kan være en arvelig komponent indblandet. Symptomerne for rygsøjlegigt kommer til udtryk som smerte og stivhed i lænd, bækken og brystkasse. Smerterne kan stå på on/off i årevis inden diagnosen bliver stillet. Aktivitet reducerer smerterne og hvile fremkalder som ofte smerterne. 

Sammenfald i ryggen

Sammenfald i ryggen skyldes næsten altid osteoporose (knogleskørhed). Knogleskørhed er en lidelse hvor mængden af kalk i knoglerne bliver reduceret, hvilket betyder at knoglerne bliver mere porøse og svage. Det giver en større risiko for at få et brud eller at knoglerne falder sammen. I takt med at vi bliver ældre, reduceres vores kalkindhold og risikoen for at udvikle knogleskørhed stiger. Ældre mennesker er derfor mere udsat for at få et sammenfald i ryggen.

Når man har fået knogleskørhed, er der en øget risiko for, at ens ryghvirvler falder sammen ved et vrid eller en mindre belastning. Hvis der opstår et sammenfald, betyder det, at ryghvirvlerne bliver klemt sammen. Et sammenfald kan være en smertefuld tilstand, hvor smerterne kan stråle ud i brystkasse, arme og ben. Smerterne kommer som oftest, når du bevæger dig, men det kan også gøre ondt at sidde ned, da ryghvirvlerne bliver belastet mere, end hvis du står op eller går rundt. Træning og fysisk aktivitet er en vigtig del af behandlingen for et sammenfald i ryggen, da det er med til at styrke dine muskler omkring rygsøjlen. 

Diskusprolaps

En diskusprolaps opstår, når diskusen bryder ud af bindevævsringen og danner en lille udposning ud mod rygmarvskanalen. Hvis udposningen trykker på en nerverod, kan der opstå smerter og nervetryk. En diskusprolaps kan opstå imellem alle ryghvirvlerne, men opstår som oftest i lænden og i halshvirvlerne. I langt de fleste tilfælde (ca. 90%) bliver en diskusprolaps behandlet konservativ, med smertestillende medicin og aflastning. I sjældne tilfælde kan en operation være nødvendig, hvis smerterne ikke bliver bedre over tid eller, hvis man begynder at få nervepåvirkninger. 

Spinal stenose - Forsnævring af rygmarvskanalen

Spinalstenose opstår, når der sker en forsnævring af rygmarvskanalen. Spinalstenose skyldes de aldersbetingede forandringer der sker i kroppen og optræder typisk efter 60-årsalderen. Spinalstenose medfører snævre forhold i spinalkanalen i hals- eller lænderyggen. Symptomerne fra spinalstenose i lændehvirvlerne vil typisk være smerter og muskelsvaghed i benene, når man går og står, som lindres ved at sidde ned eller læne sig forover. Ved spinalstenose i nakken vil symptomerne være muskelsvaghed og føleforstyrrelser i armene. Sygdommen behandles som oftest konservativt med fokus på smertelindring samt genoptræning. Ved svære tilfælde kan en operation være nødvendig. 

Uspecifikke rygsmerter

Uspecifikke rygsmerter er en anderkendt tilstand, som mange mennesker døjer med. Diagnosen kan omfatte smerte, ubehag, ømhed, muskelspændinger, stivhed eller udstråling til ben.

Uspecifik betyder, at der ikke kan identificeres en specifik struktur, som smerterne stammer fra. Det vil sige en tilstand, hvor man vha. billeddiagnostik vil se normale forhold eller almindelige degenerative forandringer. Systemiske sygdomme og nerverodspåvirkninger er udelukket som årsag til smerten. Når der er tale om uspecifikke rygsmerter, kan man kigge på nogle forskellige faktorer, der kan have en medvirkende årsag på smerten.

Mekaniske faktorer
Langt de fleste uspecifikke rygsmerter skyldes et mekanisk problem. De mekaniske faktorer omfatter alle de anatomiske strukturer vi har i ryggen. Det kan for eksempel være, at man har løftet forkert, og man derfor har fået lavet en overbelastning. Det kan også være at man har fået lavet en lille overrivning af muskelfibre under en aktivitet. Eller også har man over en periode ændret sit bevægelsesmønster, hvilket har medført en muskel-overbelastning. 

Psykiske faktorer
Psykiske faktorer kan i nogle tilfælde også påvirke rygsmerter. I de tilfælde bliver problematikken mere kompleks og tilgangen til problemet skyldes ikke ”bare” noget mekanisk. Hvis man på et tidspunkt i sit liv har stået overfor nogle store udfordringer, har været stresset, haft en depression eller været psykisk belastet, så er der forskellige måder at håndtere det på. Hos nogle mennesker sætter disse psykiske belastninger sig som smerte i kroppen, hvilket kan føre til rygsmerter. 

Hvad kan man selv gøre?

Den nyeste forskning har vist, at ryggen har godt af bevægelse og heler bedst ved at være mest mulig i bevægelse. Du bør derfor genoptage dagligdagsaktiviteter og arbejde i den grad ryggen og smerten tillader det. Du bør altså ikke sætte dig ned og vente på at smerten forsvinder. Det er hverken skadeligt eller farligt at være aktiv selvom det gør ondt. 

Derudover bør man ligge mindst muligt ned. Til tider kan det selvfølgelig være nødvendigt, men sengeleje er ikke i sig selv en effektiv behandling. Ved voldsomme smerter kan smertelindrene håndkøbsmedicin have en gavnlig effekt. Forsøg at have en positiv holdning til dine rygsmerter og til at din ryg kommer i orden igen, da det er med til at stimulere kroppens evne til at hele.

Hvis dine smerter er så stærke at intet virker og du føler dig utryg, er det en god ide at opsøge hjælp. Det samme gør sig gældende, hvis du begynder at mærke nedsat muskelkraft, problemer med vandladningen, bliver følelsesløs i lyske/lår området, eller har ufrivilligt vægttab. Så kan der være tale om en alvorlig patologi, som skal tages hånd om med det samme. 

Behandling af rygsmerter

En grundig undersøgelse er nødvendig for enhver behandling. Undersøgelsen laves med fokus på at finde ud af, om det er tegn på alvorlig patologi eller en uspecifik rygproblematik. Der kan i nogle tilfælde være behov for blodprøver eller billeddiagnostiske undersøgelser for at få be- eller afkræftet alvorlig patologi. 

Hvis der er tale om en alvorlig patologi, vil man skulle igennem et længere udredningsforløb hos læge og evt. hospitalet. Det er dog kun i ca. 10% af tilfældene det gør sig gældende. 

Når der ikke er tale om en alvorlig patologi, vil en behandling bestå af flere dele. Først og fremmest er det vigtigt for patienten at forstå, at smerte ikke er lig med skade samt at forstå, hvilken slags rygproblem der er til stede. Behandlingen består bl.a. af råd og vejledning til hvad man som patient selv kan gøre. 

Derefter er det en individuel vurdering, hvad der kan virke på din problematik. Nogle har god effekt af manipulationsbehandlinger, andre har behov for styrketræning, en tredje har brug for rolige aktiviteter såsom gåture. Der er som sagt ikke en entydig behandling til rygsmerter. Det er en vurderingssag mellem dig og din behandler at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. 

Behandling af rygpsmerter hos Copenhagen Physio

Hos Copenhagen Physio er vi specialiseret i at behandle rygsmerter. Vi har stor erfaring med at smertelindre i den akutte fase samt behandle og genoptræne rygsmerter. Vi arbejder med en kombination af flere forskellige behandlingsmetoder, som hver især er berettiget til en bestemt problematik. Vi vil vurdere din problematik, og tilpasse behandlingen til lige netop dit problem. Dette giver de bedste resultater på kort og lang sigt. 

Scroll til toppen