Knæsmerter | Ondt i knæet
Har du fået knæsmerter eller ondt i knæet? Lad os hjælpe dig med at blive smertefri og skadesfri. Vi er højt specialiseret i at behandle knæsmerter og skader relateret til knæet.
Har du ondt i knæet?
Hos Copenhagen Physio behandler vi rigtig mange knæsmerter og skader i knæet. Vi har derfor stor erfaring med denne type skade og står naturligvis klar til at hjælpe dig, hvis du er blevet skadet i knæet.
Længere nede på siden kan du læse mere om, hvordan vi behandler smerter på indersiden og ydersiden af knæet samt foran og bag på. Du kan også læse mere om behandling af ACL (korsbånd), meniskskader samt slidgigt.
"Den bedste fysioterapeut."
Alfred L. B.
Lars er den bedste fysioterapeut. De fleste gode fysioterapeuter kan give de rigtige øvelser, men Lars løste problemet med anden teknik, som jeg stadig har svært ved at forstå. Min knæskade viste sig at være et problem med mit baglår.
Opslået på Google.
"Efter 1 uge forsvandt smerterne."
Anne-Marie Maarbjerg
Jeg fik ondt i mit knæ for nogle måneder siden. Smerterne var specielt voldsomme på trapper. Efter 1 uge forsvandt smerterne og jeg kan nu gå uden knæsmerter - også ved trappegang. Jeg kan kun anbefale Copenhagen Physio.
Opslået på Trustpilot.
"Stor fan."
Ditte Marie Lindberg
Jeg kan på det aller varmeste anbefale Lars! Det tog 2 besøg at afhjælpe en knæskade min datter har døjet med i mange måneder. Kæmpe grundig i sin undersøgelse og spot on i forhold til diagnosticering og behandling. Stor fan. 🙂
Opslået på Google.
Smerter på indersiden af knæet
Der kan være flere årsager til, at du har smerter på indersiden af knæet. Det kan skyldes overbelastning af de tre sener der hæfter på indersiden af knæet. De kommer hhv. fra den ene hasemuskel, den ene indadfører samt skræddermusklen. Årsagen til at de bliver overbelastet skyldes typisk svag muskulatur omkring bækkenet, f.eks. den store baldemuskel eller hoftebøjeren. Det er vigtigt at få diagnosticeret skaden korrekt af en fysioterapeut, så du får den helt rigtige behandling. Det hjælper vi naturligvis gerne med. Af andre skader på indersiden af knæet kan nævnes meniskskade (læs længere ned) eller ruptur af det indvendige sideledbånd. Ved disse skader handler det om at genoptræne musklerne omkring knæet og gradvist øge belastningen og sværhedsgraden i øvelserne.
Smerter på ydersiden af knæet
Løberknæ er den mest almindelige årsag til smerter på ydersiden af knæet. Smerterne er lokaliseret, hvor det store senebånd hæfter på ydersiden af knæet. Årsagen til skaden skyldes typisk svaghed i den mellemste baldemuskel. I nogle tilfælde kan det også skyldes svaghed i den store baldemuskel og hoftebøjeren eller nedsat bevægelighed omkring bækkenet. Det er derfor vigtigt at få undersøgt knæ, hofte og bækken ordentligt igennem inden du påbegynder din genoptræning. Ellers er der risiko for, at du træner "forkert", hvorved det ingen effekt har eller måske endda forværrer skaden. Smerterne på ydersiden af knæet kan også skyldes en irriteret slimsæk eller en skade på menisk eller sideledbånd.
Ondt i knæhasen
Der kan være flere årsager til, at man har ondt i knæhasen. Oftest skyldes det en overbelastning af hasemuskulaturen (baglåret). Her er det vigtigt at få identificeret, hvorfor baglåret er blevet overbelastet. Er baglåret svagt eller prøver det at kompensere for andre svage muskler? Der er nemlig flere muskler der har samme funktion som baglåret. De muskler der har samme funktion som baglåret er f.eks. lægmusklen (bøjer knæet), baldemusklen (strækker hoften) samt hoftebøjer og de lige mavemuskler (tilt af bækkenet). Hvis disse muskler er svage vil baglåret prøve at kompensere, hvorfor det bliver overbelastet. Husk derfor at få det undersøgt grundigt af en fysioterapeut, hvis du ønsker en effektiv behandling. Af andre årsager til ondt i knæhasen kan nævnes meniskskade samt væske i Bakers cyste.
"Fantastisk oplevelse."
Lone Larsen
Jeg har i flere år været plaget af slidgigt og smerter i knæet. Det var en fantastisk oplevelse! Lars formåede at fjerne mine smerter allerede ved 1. besøg! Lars er super dygtig og får mine varmeste anbefalinger!
Opslået på Trustpilot.
"Knæet har det meget bedre."
Frederik Falk-Sørensen
Havde længe døjet med knæproblemer som gjorde, at jeg ikke kunne træne optimalt. Thomas kunne med det samme pinpointe at problemet lå i hofte og balle. Efter to behandlinger har knæet det meget bedre.
Opslået på Google.
"Yderst kompetente."
Camilla Kjær
Jeg har været i behandling hos både Lars og Michael. Før havde jeg smerter i knæ og ryg, men nu kan jeg dyrke sport uden smerter. Jeg har oplevet begge som yderst kompetente og professionelle. De største anbefalinger herfra!
Opslået på Trustpilot.
Forreste knæsmerter
Smerter på forsiden af knæet er hyppige og kan skyldes flere ting. F.eks. kan det skyldes et springerknæ, hvilket er en overbelastningsskade i knæskalssenen. Denne skade kræver specifik styrketræning for at hele. Det er dog vigtigt at få undersøgt, hvorfor denne skade opstået til at starte med. I familie med denne skade finder man Osgood Schlatter-knæ. Skaden opstår hos unge personer i voksealderen og giver smerter under knæskallen. Der kommer typisk også en øm bule under knæet. Selvom skaden er relateret til voksealderen, har vi stor succes med at behandle skaden og lindre smerterne. Smerter forrest på knæet kan også skyldes patellofemoralt syndrom, såkaldte biografknæ. Disse smerter kan behandles ved at aktivere og styrke musklerne omkring knæ og bækken.
Smerter ved bøjning af knæ
Nogle patienter får smerter ved bøjning af knæet. Det skyldes oftest, at noget kommer i klemme på bagsiden af knæet. F.eks. kan menisken blive afklemt ved bøjning af knæet, hvorved der opstår smerter (læs længere nede). Smerter ved bøjning af knæet kan også skyldes en betændt popliteussene. Når senen er betændt kan det give smerter, når den bliver klemt sammen. Det samme gør sig gældende, hvis slimsækken bagtil i knæleddet er betændt (Bakers cyste) eller hvis der er hævelse bagtil i knæet som følge af en operation. I alle ovenstående tilfælde handler det om at finde den underliggende årsag til problemet og sørge for at genoprette fuld styrke i musklerne omkring knæet samt få fri bevægelighed.
ACL skader | Korsbåndsskade
En ACL skade (forreste korsbånd) er en alvorlig skade som kan have store konsekvenser for en idrætsudøver. Skaden opstår ofte ved, at knæet roterer samtidig med, at foden står fast på underlaget. En ACL skade kan kræve en operation, hvis det forreste korsbånd er fuldt overrevet. Det afhænger dog af alder, funktions- og ambitionsniveau. Genoptræningen efter en ACL skade er langvarig og til tider kompliceret, hvorfor det kræver kyndig vejledning fra en fysioterapeut. I genoptræningen ved en ACL skade, har man fokus på at styrke musklerne omkring knæ og bækken samt balancetræning. Det er særligt vigtigt at genoptræne styrken i hasemusklerne, da de har samme funktion som forreste korsbånd.
Meniskskade
Symptomer ved en meniskskade er jagende, stikkende smerter i knæet. Andre symptomer kan være låsninger, smerter ved rotationer af knæet samt hævelse og kliklyde. De fleste meniskskader er mindre alvorlige og "heler" af sig selv. Eller dvs., at smerterne forsvinder og funktionen i knæet genvindes. For at optimere helingen er det vigtigt at genoptræne og sikre at musklerne omkring knæet er fuldt aktiveret. Herudover er det vigtigt at sørge for, at hasemusklerne ikke er overspændte, da den ene muskel (semimembranosus) hæfter fast på indersiden af menisken. Herved kan den trække i menisken og forværre smerterne. Ved de mere alvorlige meniskskader kan en operation være nødvendig. Operationen skal følges op med genoptræning under vejledning af en fysioterapeut.
Slidgigt i knæet
Slidgigt i knæet er en naturlig aldersforandring. Alle får slidgigt, hvis de bliver gamle nok. De klassiske symptomer ved slidgigt i knæet er smerter som forværres ved belastning. Det er dog vigtigt at pointere, at slidgigt ikke nødvendigvis medfører smerter. 50 % af alle 70-årige har slidgigt, men det er ikke alle der oplever smerter som en følge deraf. På klinikken oplever vi, at smerterne kan reduceres markant ved at aktivere og styrke musklerne omkring knæ, hofte og bækken. Vi har særligt fokus på at genetablere fuld styrke i forlår, baglår og balder. Vi kan selvfølgelig ikke fjerne slidgigten i knæet, men vi kan sørge for at funktionen i knæet optimeres og fungerer så godt som muligt. Herved kan vi ofte reducere en stor del af smerterne.
Fysioterapi til knæsmerter
Fysioterapi er utroligt effektivt til behandling af knæsmerter, hvis det bliver gjort rigtigt. Hos Copenhagen Physio sætter vi en ære i at finde og behandle den underliggende årsag til knæsmerterne. Vi er grundige i vores undersøgelse og nøjes ikke kun med at symptombehandle. Vi undersøger bevægelighed og muskelstyrke omkring ankel, knæ, hofte, bækken og lænd, da alle komponenter kan være skyld i knæsmerterne. Vi forsøger altid at identificere den underliggende årsag til, at du har ondt i knæet. Der er f.eks. mange der tror, at smerter på forsiden af knæet kan behandles med øvelser til forlåret, da det synes ligetil. Faktum er bare, at smerterne langt hyppigere skyldes nedsat styrke i baglårene. Det giver derfor ikke mening at fokusere på forlåret, hvis det egentlige problem er relateret til baglåret.
Få et smertefrit knæ
Vores fysioterapeuter er specialiseret i at behandle knæsmerter og skader i knæet. Du kan booke en tid via den orange knap nedenunder eller ved at ringe til vores sekretær på tlf. 60 55 44 50.
Kontakt os
Kontakt os endelig hvis du er i tvivl om vi kan hjælpe dig. Du kan enten ringe eller skrive til os ved at følge nedenstående link. Vi glæder os til at høre fra dig.
Ovenstående artikel er skrevet af Lars Røpke Nielsen, Fysioterapeut, træningsfysiolog og ejer af Copenhagen Physio.