RYG

Har du ondt i ryggen?

Få en smertefri hverdag med hurtig og effektiv behandling af akutte og kroniske rygsmerter. Vi er højt i specialiseret og har gjort hundredevis af patienter smertefrie. Er du den næste?

5 stjernet anmeldelse

Behandling af ondt i ryggen

Behandling af rygsmerter i København.

Vi er særligt specialiseret i at behandle rygsmerter. Vi har igennem mange år behandlet hundredevis af patienter med ondt i ryggen og lænden. I vores behandlinger har vi fokus på at skabe fuld styrke og fri bevægelighed omkring bækken og lænd. På den måde forsvinder de fleste smerter relativt hurtigt.

Ovenfor ser du artiklen fra Ekstra Bladet, hvor vi som eksperter blev bedt om gode råd til behandling af rygsmerter.

Kroniske rygsmerter

Mand får behandling af kroniske rygsmerter i København.

Har du haft rygsmerter i lang tid? Og har du prøvet flere behandlere uden effekt? Måske er der håb endnu. Vi har igennem årene behandlet mange patienter med kroniske rygsmerter som tidligere er blevet opgivet.

Vi har en anderledes tilgang til rygsmerter, hvorfor vores behandlinger ofte virker, hvor anden behandling må give op. Af samme årsag bliver vi ofte brugt som second opinion.

5 stjernet anmeldelse

"Det virkede sgu..."

Mikkel Højer

"Efter at havde døjet med en rygsmerter i 8 år, så var jeg spændt på, hvad jeg ville opleve med en behandling hos Lars. Men det virkede sku! også i det lange løb. Jeg kan kun give Lars mine varmeste anbefalinger."

5 stjernet anmeldelse

"Kan kun anbefales"

Solvej Holse

"Jeg har haft rygmerter i mere end 10 år og havde forventet at det ville forblive sådan. Efter 2 behandlinger hos Lars er jeg sluppet helt af med mine daglige lændesmerter!  Disse behandlinger kan kun anbefales!!"

5 stjernet anmeldelse

"Fremragende fysioterapeut"

Haider Ali

"Lars er en fremragende fysioterapeut, der på systematisk og professionelt vis behandlede mine mangeårige rygsmerter. Efter 3 behandlinger er mine lændesmerter væk. Tusind tak for hjælpen, Lars."

Eksperter i rygsmerter

Vi har mange års erfaring med at behandle smerter i ryg, nakke og lænd. Vi har fokus på hurtig smertelindring som også holder på den lange bane. Vi har hjulpet hundredevis af patienter med ondt i ryggen tilbage til en smertefri hverdag - også selvom smerterne har varet i mange år.

Vores tilgang til behandling af ryg- og lændesmerter er noget anderledes end almindelig fysioterapi og virker mange gange, hvor anden behandling må give op. Af samme grund bliver vi ofte brugt som second opinion.

5 stjernet anmeldelse
Hvem skal du vælge?

Lars, Thomas og Michael er fysioterapeuter og specialiserede i at behandle rygsmerter og ondt i ryggen samt varetagelse af genoptræning efter operationer. De ser til daglig masser af patienter med akutte og kroniske rygsmerter. De kan med stor sandsynlighed også hjælpe dig.

Lars Røpke Nielsen, Fysioterapeut i København hos Copenhagen Physio i Valby

Lars Røpke Nielsen

Specialiseret Fysioterapeut
Thomas Flindt | Fysioterapeut, Copenhagen Physio

Thomas Flindt

Specialiseret Fysioterapeut
Michael Kejser Pedersen, Fysioterapeut hos Copenhagen Physio

Michael Kejser

Specialiseret Fysioterapeut
Book en tid

Du kan booke en tid online ved hjælp af den den orange knap nedenunder.
Du kan også bestille en tid hos vores sekretær på tlf. 60 55 44 50.

Har du spørgsmål?

Har du nogle spørgsmål eller er du i tvivl om, vi kan hjælpe dig, kan du altid skrive til os på mail. Vi ser frem til at høre fra dig.

5 stjernet anmeldelse

"Ordnet på én behandling"

Christian Nielsen

"Jeg har haft dårlig ryg i 8-10 år det blev ordnet på én behandling - dejligt."

5 stjernet anmeldelse

"Endelig fri for smerter"

Martin Elneff

"Sindssygt kompetent og effektivt. Har gået med ondt i ryggen i et år. Det blev løst på tre behandlinger."

5 stjernet anmeldelse

"En kæmpe tak"

Martin Steiner

"Helt igennem professionelt og vanvittig effektiv behandling af mine rygsmerter. En kæmpe tak skal lyde fra undertegnet."

Vil du vide mere om rygsmerter?

Om rygsmerter

Rygsmerter er en folkesygdom, som vil ramme de fleste af os, på et tidpunkt i vores liv. Det vil som oftest være mennesker i den erhvervsaktive alder der bliver ramt. De fleste tilfælde af rygsmerter går som oftest hurtigt over, men hos nogle mennesker er smerterne vedvarende, hvor det ender med at gå ud over deres arbejdsevne og livskvalitet.

Antallet af patienter, der henvender sig med rygproblemer, har været stigende de seneste år. På trods af det, er der dog ikke blevet diagnosticeret flere ryg-sygdomme. Det skyldes blandt andet, at definitionen af ondt i ryggen er meget diffus og subjektiv.

Ondt i ryggen, rygsmerter, lændesmerter m.fl. omfatter både de diagnosticerede ryg-sygdomme samt de uspecifikke ryg-problematikker. Det er kun omkring en 1/3 af de patienterne der kommer ind med et rygproblem, der faktisk får stille en konkret diagnose. De resterende 2/3 hører til gruppen med uspecifikke rygproblemer, hvor smerter, ømhed, stivhed eller andre former for gener stammer fra eller opleves som stammende fra ryggen.

Den subjektive, diffuse smerteoplevelse samt den manglende definition, gør at det kan være rigtig svært at diagnosticere og til tider behandle rygproblemer. Det betyder, at man hele tiden forsøger at blive klogere på området og finde de bedste behandlingsformer til rygproblemer.

I denne blog vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige ryg-sygdomme samt nogle af de mere uspecifikke ryg-problematikker, samt den behandlingstilgang vi har til behandling sf rygsmerter.

Ryggens opbygning

Ryggen er stærk, og kan som udgangspunkt klare en kraftig belastning. Ryggen er opbygget således, at det gør det muligt for os at bevæge os rundt, stå oprejst og samtidig beskytte vores rygmarv og nervefibre. Rygsøjlen går fra kraniet til halebenet, hvor den består af 24 knogler: 7 nakkehvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Ryghvirvlerne er mindst i nakken og størst i lænden, hvor de kan klare den største belastning.

Mellem hver ryghvirvel ligger en bruskskrive, som kaldes en diskus. En diskus består af en bindevævsring med en geléagtig kerne inden i midten, og fungerer som en stødpude mellem ryghvirvlerne.

Bagtil i rygsøjlen findes der en kanal, kaldet rygmarvskanalen eller spinalkanalen, som beskytter vores rygmarv der løber i kanalen. Spinalkanalen strækker sig fra hjernen, ned i ryggen og slutter nede i lænden. Fra rygmarven, ud for hvert led i rygsøjlen, udspringer vores nerver som går til og fra bestemte dele af kroppen. Nerverne videregiver information fra hjernen til kroppen, når den f.eks. skal bevæge sig. Modsat giver nerverne også hjernen besked om, hvis man f.eks. slår sig, og derved oplever smerte.

Omkring rygsøjlen er der en række ledbånd og muskler, som er med til at holde ryghvirvlerne sammen, stabilisere ryggen samt skabe bevægelse og styrke.

Ryggen er stærk og stabil og kan tåle rigtig meget, også Selvom den til tider gør ondt og føles skrøbelig. Derfor er bevægelse også, i de fleste tilfælde, langt bedre for ryggen sammenlignet med ro og aflastning. Rygsmerter er i omkring 90% af tilfældene en ufarlig tilstand, som hverken er tegn på sygdom eller skade. Bevægelse og strækøvelser kan i mange tilfælde lindre rygsmerter.

Rygsygdomme

Der findes et hav af forskellige rygsygdomme; Nogle der er meget almindelige, nogle der er aldersbetinget og nogle der er lidt mere sjældne. Nedenfor finder du, en beskrivelse af de mest almindelige aldersbetinget rygsygdomme.

Rygsøjlegigt (Spondylartrit)

Spondylartrit, også kaldet rygsøjlegigt, er en inflammatorisk gigtsygdom som primært rammer ryghvirvlerne. Inflammationen (gigtbetændelsen) er en betændelse uden bakterier, som opstår på grund af en fejl i immunsystemet. Betændelsen angriber som ofte de steder, hvor sener, ledbånd og ledkapsler hæfter på knoglerne. Årsagen til at nogle mennesker udvikler rygsøjlegigt, kendes ikke, men der kan være en arvelig komponent indblandet. Symptomerne for rygsøjlegigt kommer til udtryk som smerte og stivhed i lænd, bækken og brystkasse. Smerterne kan stå på on/off i årevis inden diagnosen bliver stillet. Aktivitet reducerer smerterne og hvile fremkalder som ofte smerterne.

Sammenfald i ryggen

Sammenfald i ryggen skyldes næsten altid osteoporose (knogleskørhed). Knogleskørhed er en lidelse hvor mængden af kalk i knoglerne bliver reduceret, hvilket betyder at knoglerne bliver mere porøse og svage. Det giver en større risiko for at få et brud eller at knoglerne falder sammen. I takt med at vi bliver ældre, reduceres vores kalkindhold og risikoen for at udvikle knogleskørhed stiger. Ældre mennesker er derfor mere udsat for at få et sammenfald i ryggen.

Når man har fået knogleskørhed, er der en øget risiko for, at ens ryghvirvler falder sammen ved et vrid eller en mindre belastning. Hvis der opstår et sammenfald, betyder det, at ryghvirvlerne bliver klemt sammen. Et sammenfald kan være en smertefuld tilstand, hvor smerterne kan stråle ud i brystkasse, arme og ben. Smerterne kommer som oftest, når du bevæger dig, men det kan også gøre ondt at sidde ned, da ryghvirvlerne bliver belastet mere, end hvis du står op eller går rundt. Træning og fysisk aktivitet er en vigtig del af behandlingen for et sammenfald i ryggen, da det er med til at styrke dine muskler omkring rygsøjlen.

Diskusprolaps

En diskusprolaps opstår, når diskussen bryder ud af bindevævsringen og danner en lille udposning ud mod rygmarvskanalen. Hvis udposningen trykker på en nerverod, kan der opstå smerter og nervetryk. En diskusprolaps kan opstå imellem alle ryghvirvlerne, men opstår som oftest i lænden og i halshvirvlerne. I langt de fleste tilfælde (ca. 90%) bliver en diskusprolaps behandlet konservativ, med smertestillende medicin og aflastning. I sjældne tilfælde kan en operation være nødvendig, hvis smerterne ikke bliver bedre over tid eller, hvis man begynder at få nervepåvirkninger.

Spinal stenose - Forsnævring af rygmarvskanalen

Spinalstenose opstår, når der sker en forsnævring af rygmarvskanalen. Spinalstenose skyldes de aldersbetingede forandringer der sker i kroppen og optræder typisk efter 60-årsalderen. Spinalstenose medfører snævre forhold i spinalkanalen i hals- eller lænderyggen. Symptomerne fra spinalstenose i lændehvirvlerne vil typisk være smerter og muskelsvaghed i benene, når man går og står, som lindres ved at sidde ned eller læne sig forover. Ved spinalstenose i nakken vil symptomerne være muskelsvaghed og føleforstyrrelser i armene. Sygdommen behandles som oftest konservativt med fokus på smertelindring samt genoptræning. Ved svære tilfælde kan en operation være nødvendig.

Uspecifikke rygsmerter

Uspecifikke rygsmerter er en anderkendt tilstand, som mange mennesker døjer med. Diagnosen kan omfatte smerte, ubehag, ømhed, muskelspændinger, stivhed eller udstråling til ben.

Uspecifik betyder, at der ikke kan identificeres en specifik struktur, som smerterne stammer fra. Det vil sige en tilstand, hvor man vha. billeddiagnostik vil se normale forhold eller almindelige degenerative forandringer. Systemiske sygdomme og nerverodspåvirkninger er udelukket som årsag til smerten. Når der er tale om uspecifikke rygsmerter, kan man kigge på nogle forskellige faktorer, der kan have en medvirkende årsag på smerten.

Mekaniske faktorer
Langt de fleste uspecifikke rygsmerter skyldes et mekanisk problem. De mekaniske faktorer omfatter alle de anatomiske strukturer vi har i ryggen. Det kan for eksempel være, at man har løftet forkert, og man derfor har fået lavet en overbelastning. Det kan også være at man har fået lavet en lille overrivning af muskelfibre under en aktivitet. Eller også har man over en periode ændret sit bevægelsesmønster, hvilket har medført en muskel-overbelastning.

Psykiske faktorer
Psykiske faktorer kan i nogle tilfælde også påvirke rygsmerter. I de tilfælde bliver problematikken mere kompleks og tilgangen til problemet skyldes ikke ”bare” noget mekanisk. Hvis man på et tidspunkt i sit liv har stået overfor nogle store udfordringer, har været stresset, haft en depression eller været psykisk belastet, så er der forskellige måder at håndtere det på. Hos nogle mennesker sætter disse psykiske belastninger sig som smerte i kroppen, hvilket kan føre til rygsmerter.

Hvad kan man selv gøre?

Den nyeste forskning har vist, at ryggen har godt af bevægelse og heler bedst ved at være mest mulig i bevægelse. Du bør derfor genoptage dagligdagsaktiviteter og arbejde i den grad ryggen og smerten tillader det. Du bør altså ikke sætte dig ned og vente på at smerten forsvinder. Det er hverken skadeligt eller farligt at være aktiv selvom det gør ondt.

Derudover bør man ligge mindst muligt ned. Til tider kan det selvfølgelig være nødvendigt, men sengeleje er ikke i sig selv en effektiv behandling. Ved voldsomme smerter kan smertelindrene håndkøbsmedicin have en gavnlig effekt. Forsøg at have en positiv holdning til dine rygsmerter og til at din ryg kommer i orden igen, da det er med til at stimulere kroppens evne til at hele.

Hvis dine smerter er så stærke at intet virker og du føler dig utryg, er det en god ide at opsøge hjælp. Det samme gør sig gældende, hvis du begynder at mærke nedsat muskelkraft, problemer med vandladningen, bliver følelsesløs i lyske/lår området, eller har ufrivilligt vægttab. Så kan der være tale om en alvorlig patologi, som skal tages hånd om med det samme.

Behandling af rygsmerter

En grundig undersøgelse er nødvendig for enhver behandling. Undersøgelsen laves med fokus på at finde ud af, om det er tegn på alvorlig patologi eller en uspecifik rygproblematik. Der kan i nogle tilfælde være behov for blodprøver eller billeddiagnostiske undersøgelser for at få be- eller afkræftet alvorlig patologi.

Hvis der er tale om en alvorlig patologi, vil man skulle igennem et længere udredningsforløb hos læge og evt. hospitalet. Det er dog kun i ca. 10% af tilfældene det gør sig gældende.

Når der ikke er tale om en alvorlig patologi, vil en behandling bestå af flere dele. Først og fremmest er det vigtigt for patienten at forstå, at smerte ikke er lig med skade samt at forstå, hvilken slags rygproblem der er til stede. Behandlingen består bl.a. af råd og vejledning til hvad man som patient selv kan gøre.

Derefter er det en individuel vurdering, hvad der kan virke på din problematik. Nogle har god effekt af manipulationsbehandlinger, andre har behov for styrketræning, en tredje har brug for rolige aktiviteter såsom gåture. Der er som sagt ikke en entydig behandling til rygsmerter. Det er en vurderingssag mellem dig og din behandler at finde ud af, hvad der virker bedst for dig.

Behandling af rygpsmerter hos Copenhagen Physio

Hos Copenhagen Physio er vi specialiseret i at behandle rygsmerter. Vi har stor erfaring med at smertelindre i den akutte fase samt behandle og genoptræne rygsmerter. Vi arbejder med en kombination af flere forskellige behandlingsmetoder, som hver især er berettiget til en bestemt problematik. Vi vil vurdere din problematik, og tilpasse behandlingen til lige netop dit problem. Dette giver de bedste resultater på kort og lang sigt.

Scroll to Top