Fibersprængninger i læg, baglår og lår.

Fibersprængninger i læg, baglår og lår er nogle af de hyppigste muskelskader i sportens verden. Heldigvis kan du hurtigt blive skadesfri, hvis du behandler dem rigtigt.

5 stjernet anmeldelse

Om fibersprængninger

Fibersprængninger er en hyppig sportsskade som opstår akut i musklen, typisk ved eksplosive bevægelser. Skaden ses oftest hos idrætsudøvere, der dyrker eksplosive sportsgrene, hvor musklen bliver udsat for hurtige, kraftfulde belastninger. En fibersprængning kan opstå i alle kroppens muskler, men ses oftes i to-leds-muskler såsom hasemusklen, lårmusklen eller den overfladiske lægmuskel.

"De største anbefalinger herfra."

Steven Dalgård

5 stjernet anmeldelse

Efter at have døjet med en baglårsskade i 5 år og været tilknyttet diverse specialister, fik jeg behandling af Lars. Efter første behandling kunne han fastlægge årsagen. Efter tredje behandling er første gang i 5 år jeg har ikke har haft smerter ved fysisk aktivitet. De største anbefalinger herfra.

Google

Opslået på Google.

"Jeg er nu skadesfri."

Christian Hansen

Trustpilot stjerner

Jeg har i en længere periode haft problemer med fibersprængninger. Jeg fik en kæmpe hjælp fra Lars ift. at få behandling, få aktiveret muskler op og øvelser til genoptræning. Det har gjort en kæmpe forskel på mit løb. Jeg er nu skadesfri. Herfra kommer den største anbefaling man kan give. 

Trustpilot 2

Opslået på Trustpilot.

"Yderst kompetent behandler"

Casper Jacobsen

5 stjernet anmeldelse

Besøgte CPH Physio pga. en skade i min læg igennem 5 måneder, hvor jeg ikke kunne løbe. Kom ind til Lars som grundigt gennemgik hele kroppen. Efter 2. behandling startede jeg med at løbe igen uden nogle problemer. Lars er en yderst kompetent behandler som ved hvad han laver. 

Google

Opslået på Google.

Fibersprængning i læggen.

Fibersprængning i læggen

En fibersprængning i læggen sker oftest i forbindelse med løb eller anden sport med accelerationer og temposkift. Det er selvfølgelig vigtigt at få styrket læggen igen efter en fibersprængning. Men mange behandlere fokuserer kun på læggen og glemmer at undersøge, hvorfor skaden er opstået. Skyldes det nedsat i de omkringliggende muskler eller nedsat bevægelighed i ankelleddet? Hvis baglåret er svagt vil lægmusklen skulle kompensere, hvorfor den hurtigt bliver overbelastet. Det er derfor vigtigt at du bliver undesøgt grundigt igennem, så man kan finde den underliggende årsag til fibersprængningen. Hos Copenhagen Physio forsøger vi altid at være så grundige som muligt. Det giver det bedste resultat på lang sigt.

Fibersprængning i baglåret

Fibersprængninger i baglåret er en hyppig skade og ses ofte ifm. fodbold. Skaden kan ofte være langvarig og der kan opstå re-skader, hvis det ikke bliver behandlet korrekt. Det er vigtigt at få genoptrænet baglåret efter en fibersprængning. Men hvis det skal kompensere for nogle andre svage muskler vil det med tiden blive overbelastet. F.eks. har baldemusklen og læggen samme funktion som baglåret ift. hhv. hofte og knæ. Hvis disse er muskler er svage skal baglåret overkompensere, hvorved det bliver overbelastet. Det er oftest også årsagen til, at en baglårsskade vender tilbage eller kan tage længere tid end forventet. Det er derfor vigtigt, at du får en grundig undersøgelse, hvor man undersøger alle muskler igennem i stedet for blot at fokusere på baglåret. Hele kroppen skal testes igennem.

Fibersprængning i baglåret.
Fibersprængning i forlåret.

Fibersprængning i låret

Man kan også nemt få en fibersprængning i forlåret. Som man med alle andre fibersprængninger er det vigtigt at få styrketrænet forlåret op efter en muskelskade. Vi har dog god erfaring med også at undersøge og behandle de omkringliggende muskler som samarbejder med forlåret. F.eks. arbejder hoftebøjeren sammen forlåret ift. at bøje hofteleddet. Hvis hoftebøjeren er svag skal forlåret lave dobbeltarbejde, hvorved den bliver overbelastet. Hvis du skal sikre dig, at skaden ikke kommer igen, er det derfor vigtigt at blive undersøgt grundigt igennem, så man kan forebygge en evt. re-skade. Hos os får du undersøgt alle underkroppens muskler igennem, hvorefter vi kan lægge en plan for behandlingen.

"Kyndig hjælp."

Sune Pedersen 

5 stjernet anmeldelse

Jeg har haft ca. 20 fibersprægninger i begge ben igennem de sidste 10 år. Jeg har gået til utallige behandlinger, desværre uden succes. Med Michaels kyndige hjælp, er jeg denne gang kommet i gang med at løbe igen uden flere skader.

Google

Opslået på Google.

"Fantastisk oplevelse."

Arianne Nolan

5 stjernet anmeldelse

Fantastisk oplevelse med Lars, som var meget vidende og tydeligvis kunne sit kram. Han var i stand til at hjælpe mig med mine smerter, men også forklare, hvad der foregik med mine muskler, og hvordan den løsning, han foreslog, ville hjælpe.

Google

Opslået på Google.

"Meget effektivt."

Thomas Kaas

5 stjernet anmeldelse

Michael Kejser har med vejledning og træningsprogram hjulpet mig til at komme over en fibersprængning i læggen og tilbage på ret kurs med løbetræning på kort tid. Det har været et meget effektivt og indsigtsgivende forløb. Tak for det.

Google

Opslået på Google.

Bliv skadesfri nu!

Vores sportsfysioterapeuter er specialiseret i at behandle fibersprængninger. Du kan booke en tid via den orange knap nedenunder eller ved at ringe til vores sekretær på tlf. 60 55 44 50.

Hvad er en fibersprængning?

En fibersprængning hører under kategorien akutte skader, som er kendetegnet ved, at de opstår pludseligt under aktivitet. Man er ikke i tvivl om, at man er kommet til skade. En fibersprængning er karakteriseret ved, at man oftest mærker et smæld i musklen og en pludselig smerte.

Når en akut skade opstår, sker der en blødning i det beskadigede væv, hvorefter blodet siver ud i det omkringliggende væv. Derved opstår der hævelse og en misfarvning omkring skaden, som trykker på de omkringliggende strukturer, hvilket forårsager smerte.

En fibersprængning kan forekomme i forskellige grader. En mild fibersprængning er en forstrækning af en enkelt muskelfiber, imens en svær fibersprængning er en total overrivning af musklen.

En muskel består af en række tykke og tynde tråde, kaldet muskelfibre, som alle er arrangeret i små bundter, der er omkranset af en hinde som kaldes en muskelfascie. Alle muskelfibrene samles i hver ende af musklen, hvor der er en overgang mellem muskel og sene. Det er i denne overgang, hvor de fleste fibersprængninger sker, da det er her musklen er svagest. Det kan dog i nogle tilfælde også ske, at man får en fibersprængning i selve musklen, hvor det er muskelfibrene der bliver forstrukket eller revet over.

Det er ikke altid, at man kan se en blødning i forbindelse med en fibersprængning på trods af, at der sker en skade på vævet. Hvorvidt en blodansamling er tydelig eller ej, er ikke afgørende for graden af fibersprængingen, men er derimod et udtryk for om de beskadigede muskelfibre ligger inde i selve musklen eller i dens overflade.

Hvorfor opstår en fibersprængning?

Når vi bevæger os, arbejder vores muskler ved at trække sig sammen og strækker sig, for at lave det arbejde vi beder dem om. En fibersprængning opstår typisk i forbindelse med en aktivitet, hvor musklen ikke er klar på (eller i stand til) at lave det arbejde den bliver bedt om. Dette kan føre til en forstrækning eller overrivning af muskelfibrene.

Der kan være flere forskellige årsager til, at en fibersprængning opstår. Det er meget individuelt, hvor meget der skal til før, at man får en fibersprængning. Nedenfor er en række faktorer der kan spille ind på, hvorfor man får en fibersprængning:

  • Stor belastning der overstiger ens træningstilstand.
  • Stor belastning I uvante bevægelser.
  • Dårligt træningsunderlag.
  • Mangelfuld eller dårlig opvarmning før træning.
  • For hurtig genoptagning af aktivitet/sport efter en skade og med for stor belastning.
  • Tidligere fibersprængning.

Hvem som helst kan få en fibersprængning, det afhænger af den belastning musklen bliver udsat for, samt hvilken træningstilstand kroppen er i. Dog ses det især hos sportsudøvere med eksplosive sportsgrene.
Fibersprængninger sker typisk i sportsgrene hvor hop, sprint og hurtige igangsæt eller retningsskift er involveret. Hos fodboldspillere ser man ofte fibersprængninger i bag- og inderlår, hvor der skal sprintes og sparkes til en bold. Hos basket-, håndbold-, og volleyball- spillere er det oftest læg og forlår der bliver ramt af fibersprængninger.

Symptomer på en lille fibersprængning

En fibersprængning er kendetegnet ved, at det føles som en elastik, der springer i musklen efterfulgt af en skarp smerte. Derudover er der en række andre symptomer som kommer, alt efter hvilke grader af fibersprængning, man har fået.

Der er de mindre overfladiske fibersprængninger, som omfatter forstrækninger eller mindre overrivninger af de små muskelfibre samt bindevæv. Her kan det være muligt at fortsætte sin aktivitet - det vil dog være forbundet med smerte. De mindre fibersprængninger vil typisk opstå i forbindelse med løb, cykling el.lign. hvor musklerne har været under arbejde i længere tid. Symptomerne på mindre fibersprængninger er:

  • Du vil i nogle tilfælde mærke et smæld i musklen, men ikke altid.
  • Der vil være ømhed og smerte ved tryk i øjeblikket efter at skaden er sket, men der vil ikke være nogle tydelige tegn i øjeblikket efter.
  • Der vil komme en stivhed i muskulaturen.
  • Der vil være smerte ved brug af musklen.
  • Efter et par dage vil der opstå en let hævelse og mulig misfarvning som skyldes en mindre blødning.
  • Der kan i nogle tilfælde mærkes en lille fordybning i musklen, hvor fibrene er revet over.
Symptomer på en stor fibersprængning

De større kraftige fibersprængninger er oftest forbundet med en hurtig, pludselig bevægelse, hvor musklen ikke er forberedt på den kraftige belastning. Her vil der opstå en større skade, hvor flere muskelfibre er involveret. I disse tilfælde kan der også være tale om en hel overrivning af musklen. Skaden er forbundet med stor smerte og det vil ikke være muligt at bruge musklen efterfølgende. Ved større fibersprængninger vil man kunne opleve:

  • Et smæld i musklen.
  • Manglende kraft samt muskelfunktion.
  • Stivhed i muskulaturen.
  • Stor smerte som stråler i det skadet område.
  • Som regel vil man både kunne se og mærke en defekt.
  • Hævelse og misfarvning som skyldes en indre blødning.

Hvordan stilles diagnosen?

Det er som regel let at stille diagnosen for en fibersprængning. Den tilskadekomne vil som oftest, tydeligt kunne mærke det, når skaden opstår. Det vil føles som et smæld i musklen, efterfulgt af smerte, hævelse og manglende funktion. En læge eller fysioterapeut vil lytte til din sygehistorie og lave en grundig undersøgelse af muskulaturen, hvor der vil mærkes efter defekter. Ved større fibersprængninger, hvor der er tvivl om skadens omfang, vil en læge kunne foretage en ultralydsscanning eller henvise til en MR-skanning, der kan afgøre om der er tale om en total afrivning af senen eller en delvis afrivning.

Behandling af en fibersprængning

En fibersprængning er som udgangspunkt en ufarlig skade som vil gå i sig selv igen, men man kan med fordel hjælpe hellingen på vej. I den akutte fase, altså i tiden lige efter skaden er opstået (1-2 dage efter) vil ro, aflastning, kompression samt elevation hjælpe. Her kan man benytte kolde omslag og smertestillende medicin til smertelindring.

De efterfølgende dage er det vigtigt at påbegynde en let mobilisering af det skadede område. Dette hjælper med at regenerere muskelfibrene samt opretholde muskelstyrke og funktion. Der er en hårfin grænse for, hvornår og hvor meget mobilisering der skal til. For tidlig mobilisering kan medføre en ny skade, hvorimod for sen mobilisering kan medføre tab af muskelkraft og funktion. Hos Copenhagen Physio kan vi hjælpe dig med en behandlingsplan, som er tilpasset dig og din skade, så du hurtigst muligt kan tilbagevende til din sport og genvinde normal funktion.

Hvis der er tale om en kraftig fibersprængning, hvor der er en total muskeloverrivning, kan der være behov for en operation hvor musklen bliver fæstnet igen. Efter operationen, vil man skulle gennemgå et længerevarende genoptræningsforløb, før man er tilbage på sit almindelige aktivitetsniveau.

Øvelser til fibersprængning

Når du har fået en fibersprængning, er det vigtigt at starte genoptræningen af det skadede område for at fremskynde helingsprocessen og genoprette muskelstyrken. Udover at genoptræne den enkelte muskel er det vigtigt at fokusere på genoptræning af de muskler de samarbejder med. Hvis ikke "synergisterne" er stærke vil musklen blive ved med at blive overbelastet, hvilket disponerer til nye fibersprængninger. 

Det er vigtigt at huske, at genoptræningen skal tilpasses individuelt og derfor udføres under professionel supervision for at undgå yderligere skader eller forværring af tilstanden.

Forebyggelse af fibersprængning

Selvom det ikke altid er muligt at forhindre en fibersprængning, er der nogle forholdsregler, du kan tage for at mindske risikoen:

Opvarmning: Sørg for at varme kroppen ordentligt, inden du udfører eksplosive aktiviteter eller sportsgrene. Dette kan omfatte dynamiske strækøvelser og let konditionsøvelser for at øge blodgennemstrømningen og forberede musklerne på belastningen.

Styrketræning: Sørg for at have en god grundstyrke i hele kroppen, da dette kan hjælpe med at forebygge skader som fibersprængninger. Fokuser især på de muskelgrupper, der er involveret i din specifikke sportsgren.

Teknik: Vær opmærksom på din teknik, når du udfører dine øvelser. Forkert teknik kan øge risikoen for skader, herunder fibersprængninger. Få vejledning fra en fysioterapeut for at sikre korrekt teknik.

Overbelastning: Undgå at overbelaste dine muskler ved at øge intensiteten eller varigheden af dine træningsaktiviteter for hurtigt. Gradvis progression er vigtig for at give din krop tid til at tilpasse sig belastningen.

Rigtig ernæring: Sørg for at få en afbalanceret kost med tilstrækkelige mængder protein, vitaminer og mineraler for at styrke dine muskler og øge deres modstandskraft mod skader.

Hvile og restitution: Sørg for at give din krop tilstrækkelig hvile og restitution mellem dine trænings- eller sportsaktiviteter. Overtræning kan øge risikoen for skader og fibersprængninger. Lyt til din krop og tag de nødvendige pauser for at tillade din krop at komme sig helt.

Prognose for fibersprængning

Omfanget af skaden og graden af fibersprængning påvirker helingstiden, men som udgangspunkt er prognosen for en fibersprængning som regel god. Du kan selv hjælpe helingen på vej ved at følge en behandling- og genoptræningsplan som er blevet lavet specifikt til dig. Tålmodighed og vedvarende genoptræning er nøglen til en vedvarende heling. Det er ikke muligt at sætte tid på, hvor hurtigt det kan tage for en fibersprængning. Det kan være alt fra nogle dage til uger, afhængig af skadens omfang, samt andre fysiologiske faktorer og generelle sundhed.

Behandling af fibersprængning i København

Fibersprængning er en almindelig sportsskade, som vi har mødt gentagende gange i vores hverdag på klinikken. Vi har god erfaring med behandling af fibersprængninger i den akutte fase, samt i den efterfølgende genoptræningsfase. Vi har med vores mange års erfaring inden for sportsskader, gode forudsætninger for at give dig en behandling som vil holde på lang sigt, hvor du kan vende tilbage til en normal aktiv hverdag uden problemer.

Scroll to Top