Om musearm
”Musearm” er en samlet betegnelse for en tilstand, der opstår i forbindelse med at arbejde med en computer. Betegnelsen musearm dækker over mange forskellige smertetilstande i arm, albue, håndled og hånd, hvor der kan være mange forskellige symptomer og diagnoserne kan variere.
Fællesnævneren er langvarigt arbejde foran en computer, som kan føre til overbelastning af muskler og sener omkring albue, underarm og hånd, hvilket giver en række forskellige symptomer og gener.
I denne blog vil vi gå i dybden med nogle af de forskellige tilstande, som musearms-begrebet dækker over. Vi vil fortælle om prognosen for en musearm, og om hvordan vi kan behandle og hjælpe dig af med en musearm.
Hvad er en musearm?
En musearm er en samlet betegnelse for flere forskellige tilstande, der er forårsaget af computerarbejde. Tilstanden kommer som regel på grund af en overbelastning af musklerne på oversiden af underarmen og de tilhørende sener som hæfter på albuen. Overbelastningen sker som følge af et hyppigt og vedvarende knæk i håndledet, også kaldet en extension, som gør at musklerne aktiveres i en statisk position, hvor blodtilførslen til hånden nedsættes.
Overbelastningen kan føre til inflammation, hvilket er en betændelsestilstand i muskel og/eller senetilhæftningen, hvilket kan irritere vævethvilket fremkalder hævelse og smerte. En overbelastning kan også føre til afklemning af en nerve (nerve medianus) i håndledet. Her vil man opleve en snurrende, sovende og ubehagelig fornemmelse i hånden. Andre gange kan der opstå myoser i muskelvævet, som føles som små hårde knuder. Musklen kan føles helt hård og anspændt samt give smerter og gener, hvilket kan gå hele vejen op ad armen, op til skulder og nakke.
Hvad er årsagen til en musearm?
En musearm er som sagt, en bred betegnelse, som kan omfatte flere forskellige problematikker. Der kan både være tale om ledbetændelse, betændelse i muskel og senetilhæftninger eller afklemning af en nerve samt muskelspændinger.
Den primære årsag til musearm er dårlig ergonomi, langvarig skrivning, tastearbejde, arbejde med mus ved en computer, gentagende bevægelser i håndleddet, både ved computeren, men også ved for eksempel: malerarbejde, køkkenarbejde, ketchersport, arbejde med vibrerende værktøj og lignende.
De længerevarende arbejdsperioder med gentagende bevægelser, hvor håndleddet holdes i en bestemt stilling, afviger fra hånden og underarmens normale stilling. Det kan medføre spændinger i muskulaturen, samt overbelastning af muskel- og senevæv.
Derudover kan uhensigtsmæssig indretning af arbejdspladsen, dårligt udstyr foran computeren, dårlige arbejdsstillinger og uhensigtsmæssige bevægelser i arbejdet også være årsagen til at man får en musearm.
I forbindelse med arbejde, hvor der er en statisk belastning, som for eksempel computerarbejde, øges risikoen for at en nerve kommer i klemme i håndledet. Dette kaldes karpaltunnelsyndrom. Kapaltunnelsyndrom kan være en meget ubehagelig og smertefuld tilstand.
Symptomer på musearm
Symptomerne på en musearm kommer som regel snigende over en længere periode, hvor symptomerne gradvist forværres. Afhængig af om der er tale om en overbelastningsskade, en betændelsestilstand, en nerveafklemning eller noget helt andet, vil symptomerne kunne variere.
I begyndelsen vil smerterne være fremtrædende i den aktivitet som er skyld i at det startede. Med tiden vil smerter også komme ved andre aktiviteter hvor hånd, håndled, underarm er involveret.
Smerterne kan ofte være svære at lokalisere, og de vil typisk strække sig over et stort område. Smerterne vil typisk føles brændende. Man vil oftest mangle styrke i sin arm og man kan til tider opleve at få en fornemmelse af, at ens hånd sover, fordi den bliver følelsesløs med en snurrende eller prikkende fornemmelse.
De mest almindelige symptomer på en musearm er:
- Smerter på albuens yderside, særligt ved løft, specifikke håndgreb, skrivning og/eller computerarbejde.
- Stivhed og problemer med at åbne og lukke hånd og fingre.
- Træthed / sovende fornemmelse i hånd og underarm.
- Kolde og ømme hænder og led samt håndflader og ledbånd.
- Smerter i hånd og arm, som bliver ved i hvile.
OBS! Hvis man oplever føleforstyrrelser, bør man få foretaget en grundig undersøgelse.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles på baggrund af sygdomsforløbet og dine symptomer. Det er som regel let at stille diagnosen, da der er en tydelig sammenhæng mellem symptomerne og de aktiviteter, som har været årsag til at symptomerne startede.
Det kan være svært at sige hvilken præcis struktur, der er skyld i symptomerne. Der kan derfor være behov for, at få foretaget et tjek hos din fysioterapeut, som vil kunne stille en præcis diagnose.
Hos Copenhagen Physio vil vi altid spørge ind til dit sygdomsforløb, samt lave en grundig undersøgelse, hvor vi vil tjekke din bevægelighed, muskelkraft, samt følesansen for at finde den korrekte diagnose, og for at udelukke andre mulige årsager til smerterne.
Behandling af en musearm
Målet med behandlingen er, at overbelastningen og betændelsestilstanden mindskes og forsvinder, samt at senen bliver stærk og smertefri. Derudover vil en stor del af behandlingen fokusere på, at lave forbyggende tiltag, der mindsker de faktorer, som er skyld i at musearmen er opstået.
Som behandling til en musearm, hvor der er tale om en overbelastning, en senebetændelse eller en nerveafklemning, vil en behandling bestå af:
- Aflastning, evt. med skinne for at holde arm og håndled i ro.
- NSAID-behandling, til at få dæmpet inflammationen.
- Genoptræning
En fysioterapeut vil kunne hjælpe med genoptræning. Genoptræningen vil starte efter en kort aflastningsperiode. Her vil der være fokus på mobilisering og udstrækning af det overbelastede væv, for at blødgøre, opnå større bevægelighed samt øge blodcirkulationen.
Derudover vil genoptræningen bestå af styrketræning. Styrketræningen vil fokusere på at styrke alle musklerne i hånd, håndled og arm, så de kan klare den belastning, som de bliver udsat for, under de normale aktiviteter.
Når der ikke længere er smerter, vil man langsomt kunne vende tilbage til de aktiviteter, som var den udløsende årsag til skaden. Her er det dog vigtigt at undgå for ensformige bevægelser samt for meget statisk arbejde.
Øvelser til musearm
Efter at have fået diagnosen og startet behandlingen hos Copenhagen Physio, vil du få udleveret specifikke øvelser til musearm. Disse øvelser er designet til at styrke og genoptræne de berørte muskler og strukturer i hånd, håndled og arm.
Nogle af de øvelser, du kan forvente at få, inkluderer:
1. Strækøvelser: Dette kan være strækning af håndledet ved at bøje det hårdt tilbage og holde i nogle sekunder. Dette hjælper med at øge bevægeligheden og fleksibiliteten.
2. Styrketræning: Dette kan være øvelser som håndledsflexion og ekstension samt knytnæveøvelser. Disse øvelser sigter mod at styrke musklerne og senen for at forbedre deres evne til at klare belastning og undgå yderligere skade.
3. Koordinationstræning: Dette kan være øvelser, der involverer brug af forskellige greb og bevægelser for at forbedre koordinationen mellem hånd og arm.
4. Udstrækning: Dette kan omfatte øvelser som at strække fingrene ud og holde i nogle sekunder. Dette hjælper med at forbedre fleksibiliteten og øge blodcirkulationen i området.
Det er vigtigt at udføre øvelserne regelmæssigt og korrekt for at opnå de ønskede resultater. Din fysioterapeut hos Copenhagen Physio vil guide dig gennem øvelserne og sikre, at du udfører dem på den rigtige måde.
Forebyggelse af musearm
Hvis du har haft en musearm tidligere, eller bare vil forebygge inden skaden sker. Så kan du foretage nogle ergonomiske tiltag som vil kunne forebygge eventuelle symptomer.
Det er typisk en forkert arbejdsstilling, som er årsagen til, at man får en musearm. Hvis der er tale om en arbejdsstilling foran en computer, kan man regulere på følgende:
- Arbejdsbordet, skal kunne reguleres i højden, så det passer til dig. Det er vigtigt det hverken er for højt eller for lavt.
- Støtte under håndleddet hjælper på, at man ikke laver et knæk i håndledet, som lukker for blodet til hånden.
- Musemåtte eller rullemus, hvilket hjælper på, at du arbejder minde anspændt og intenst når du bevæger musen.
- Variation i arbejdsstillinger. Dine arme har godt af variation. Prøv derfor at varier hvilken hånd du bruger til at bevæge musen med.
- Brug tastaturgenveje i stedet for musen.
Derudover kan en generel træning samt øvelser og bevægelser i løbet af dagen hjælpe, så man får en pause fra de gentagende bevægelser samt får øget sin blodcirkulation.
Prognose for en musearm
Musearm er gået hen og blevet en helt normal diagnose, som man ser meget hyppigere end tidligere. Det skyldes i høj grad den øgede brug af computer som arbejdsredskab. Musearm er ikke en farlig diagnose, og prognosen for en musearm er god.
Musearm kan dog være en langvarig tilstand, som har brug for ro, genoptræning og tålmodighed. Det er ikke unormalt at få en musearm flere gange, da det skyldes de mange gentagende bevægelser og den samme gentagende belastning.
Det er derfor vigtigt at få behandlet en musearm korrekt, hvilket vi hos Copenhagen Physio kan hjælpe dig med. Derudover er det forebyggende arbejde meget vigtigt, da man let falder tilbage i sine vante rutiner, hvilket giver en øget risiko for, at udvikle en musearm igen.
Behandling af musearm i København
Hos Copenhagen Physio kan vi hjælpe med de fleste type skader, som er forbundet til bevægeapparatet, herunder musearm. Vi benytter flere forskellige færdigheder inden for fysioterapien og osteopatien til at undersøge og behandle skader i kroppen.
Vi er specialiseret i kroppen og har derfor stort kendskab og erfaring med skader i kroppen. Vi arbejder altid målrettet på at finde den udløsende årsag til symptomerne, så vi får behandlet skaden korrekt samt sikrer at skaden ikke vender retur. Af den simple årsag har vi gode behandlingsresultater.
Vi mener, at vores mange års erfaring, kompetencer indenfor flere behandlingstekniker og interesse i vores patienter, kan sikre dig den helt rigtige behandling. Vi står altid klar til at hjælpe dig med nuværende skader samt på at forebygge eventuelle skader.