Løberknæ - Øvelser og behandling

Få behandlet dit løberknæ med de rigtige øvelser og genoptræning, så du kan løbe igen uden begrænsninger.

5 stjernet anmeldelse

Om løberknæ

Et løberknæ er en klassisk overbelastningsskade, som man ser hos mange løbere og cykelryttere. Overbelastningen opstår når aktiviteten/arbejdet overstiger vævets tolerance. Når det sker, vil vævet blive irriteret og der vil opstå en betændelsestilstand.

En betændelsestilstand, også kaldet inflammation, kan være øm og smertefuld, som oftest vil forværres ved aktivitet. Smerterne vil starte med at være diffuse og uspecifikke, og det kan være vanskeligt at sige, hvor smerterne kommer fra. Efter noget tid bliver smerterne som regel skarpe og afgrænset på ydersiden af knæet.

I denne blog vil vi dykke ned i hvad der sker, når man får et løberknæ, samt hvilke symptomer der normalt opstår. Vi vil gennemgå behandlingen af et løberknæ, samt hvordan man kan forebygge imod det.

Hvad er et løberknæ?

Et løberknæ er en overbelastningsskade som opstår i forbindelse med en sportsaktivitet, typisk ved løb og cykling. Skaden ved et løberknæ opstår i senen, Tractus Iliotibialis, der sidder på ydersiden af knæet. Denne sene udspringer fra ballen og hoften og løber ned langs ydersiden af låret og ned til den øverste del af underbensknoglen (tibia). Nederst på ydersiden af lårbenet og under senen sidder der en lille slimsæk. Når knæet bøjes og strækkes, vil senen glide hen over ydersiden af lårbenet og slimsækken. Ved gentagende hårde gnidninger mellem senen, slimsækken og lårbenet, kan der opstå en overbelastningsskade.

En overbelastning opstår, når et væv bliver udsat for en kraftigere belastning, end hvad vævet kan tolerere. Der kan opstå en overbelastning i alt slags væv; sene, muskel, slimsæk mm.

Et håndgribeligt eksempel på en typisk overbelastning:

Hvis man aldrig før har løbet og man vælger at løbe 10 km, vil man med garanti få ondt, eftersom kroppen og vævet ikke er vant til det.

Hvis man derimod træner op over en længere periode og gradvist øger belastningen. Så vil vævet vænne sig til belastningen, og du vil derfor godt kunne løbe 10 km uden smerter og gener efterfølgende.

En overbelastningsskade kan altså undgås ved den rette optræning og tilvænning. Vævet bliver stærkere ved, at man gradvist øger belastningen. På den måde øges tolerancen i vævet. Med den rette træning og gradvise øget eksponering, kan man øge tolerancen markant.

Løberknæ er den hyppigste årsag til smerter på ydersiden af knæet og en af de mest almindelige skader hos løbere. Heraf navnet løberknæ eller Runners knee.

Årsager til løberknæ

Et løberknæ opstår som en overbelastningsskade, hvor slimsækken og senen bliver overbelastet. Overbelastningen kan komme på grund af en øget træningsintensitet eller en øget træningsmængde over en for kort periode.

Det er typisk de mange gentagende bevægelser over knæet, hvor det bøjes og strækkes, som er årsagen til at løberknæet opstår. Derfor ses løberknæ typisk hos mange løbere og cykelryttere, men også hos dansere, fodboldspillere og vægtløftere.

Udover bestemte sportsgrene, så har man fundet ud af, at nogle bestemte anatomiske forhold kan øge risikoen for at udvikle inflammationen mellem ledbåndet og lårbensknoglen, herunder:

  • Hjulben.
  • Ankelskævhed.
  • Hulfod.
  • Muskelsvaghed omkring knæ.
  • Muskelsvaghed omkring hofte og bækken.
  • Intervaltræning.
  • Løb i kuperet terræn.

Symptomer på løberknæ

De klassiske symptomer på et løberknæ er smerter på ydersiden af knæet. Typisk i et punkt på 2-3 centimeter over ledlinien, som er det område der adskiller lårbensknoglen og underbensknoglen. I samme område kan der komme en lille hævelse, hvilket sker når den lille slimsæk bliver irriteret.

Nogle vil opleve at knæet giver et lille klik, når det bøjes, og senen glider hen over lårbensknoglen. Smerterne kan udstråle til hofte og ankel.

Smerterne vil starte ud som diffuse og udefinerbar, og man vil ikke altid være i stand til at sige, hvor smerterne kommer fra. Efter nogen tid vil smerter tage til og blive skarpere, samt afgrænse sig til et mindre område, svarende til ledlinien på ydersiden af knæet.

I begyndelsen af overbelastningen, vil smerterne primært komme under aktivitet, men vil med tiden udvikle sig til at blive konstante. Man kan opleve, at smerterne er værst i begyndelsen af en arbejdsperiode, derefter forsvinder de, for så at vende retur når man stopper aktiviteten. Mange fejltolker dette fænomen med, at ”skaden skal løbes væk”, hvilket ikke er tilfældet. Skaden og symptomerne vil oftest forværres med tiden, hvis man ikke får den rette behandling.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen løberknæ kan i langt de fleste tilfælde stilles ved en undersøgelse hos lægen, fysioterapeuten eller osteopaten. I nogle tilfælde kan der være behov for et supplement med en ultralydsundersøgelse eller MR-scanning for at understøtte diagnosen.

Ellers stilles diagnosen på baggrund af sygdomsforløbet og symptomerne. Det er som regel let at stille diagnosen, da der er en tydelig sammenhæng mellem symptomerne og det arbejdet eller de aktiviteter, som har været årsag til skadens start.

Hos Copenhagen Physio er vi eksperter i sportsskader, og vi vil kunne hjælpe dig med at få stillet den rigtige diagnose. Vi vil altid lave en grundig undersøgelse, hvor vi vil spørge ind til dit sygdomsforløb, tjekke din bevægelighed, muskelkraft, reflekser samt følesansen for at finde den korrekte diagnose, og for at udelukke andre mulige årsager til smerterne.

Behandling af et løberknæ

Et løberknæ kan behandles ganske effektiv af en fysioterapeut med speciale i sportsskader. Målet med behandlingen af et løberknæ, er at dæmpe inflammationen, lindre smerten og hævelsen samt forebygge fremtidige gener. For at opnå den bedste og holdbare behandling kræver det at du aktivt deltager i behandlingen.

I den tidlige og akutte fase består behandlingen af ro og aflastning. Et løberknæ kan være meget smertefuldt. Fokus ligger derfor på at få fjernet inflammationen, som kan være den udløsende faktor til smerten. Dette kan gøres med smertestillende håndkøbsmedicin. I nogle tilfælde kan der være behov for en blokade i form af indsprøjtning med binyrebarkhormon. Det vil være din læge som kan henvise dig til den behandling.

Derefter begynder genoptræningen, som i starten fokuserer på udstræk og mobilisering. Mobilisering og udstræk er vigtigt da det er med til at holde vævet smidigt og bevægeligt. Der vil både være behov for mobilisering af hofte og knæ.

I den næste fase vil man begynde på styrketræningen. Denne fase begynder når mobilisering kan foretages uden at give gener eller kendt symptomer. Styrketræning vil fokusere på at styrke muskulaturen omkring bækken, hofte og knæ.

Som sidste del af behandling vil man begynde at genoptage sport og motion. Det er vigtigt at styrketræningen kan udføres uden gener og kendte symptomer, inden man begynder på denne fase. Det er vigtigt at starte langsomt ud, og gradvist øge tempo, distance, intensitet mm. Hvis man går for hurtigt frem, kan man risikere at skulle starte forfra.

Vi anbefaler derfor, at du søger hjælp hos en fysioterapeut eller en anden fagperson, der kender til helingstider og genoptræning. På den måde vil du sikre dig det bedste behandlingsforløb med gode holdbare resultater.

I meget sjældne tilfælde kan der være behov for operation, hvis målet med den almindelig behandling ikke er lykkedes. I 70% af tilfældene opnår man gode resultater med en operation. Det vil dog altid være den sidste løsning, da en operation altid er forbundet med en række mulige komplikationer.

Forebyggelse af løberknæ

Du kan forebygge løberknæ ved at være bevidst om hvordan du øger din træningsintensitet. Undgå at skrue på for mange parametre på en gang. Fokuser i stedet for kun på distance, hyppighed, intensitet eller varighed og byg derefter langsomt op med flere parametre. Som tommelfingerregel må man maksimalt øge sin træningsintensitet med 10% om ugen. Så vil vævet kunne følge med den øgede belastning.

Prognose for et løberknæ

Løberknæ er en af de mest almindelige sportsskader, som både rammer motionister, eliteløbere, maratonløbene, cykelryttere mm..

Et løberknæ er ikke farligt, men det kan være en langvarig tilstand, som har brug for behandling og tålmodighed. Det kræver den rigtige genoptræning samt en aktiv deltagelse fra din egen side. Det er ikke unormalt at man får et løberknæ flere gange, hvilket skyldes for hurtig fremgang i træningen.

Det er derfor vigtigt at få behandlet et løberknæ korrekt, hvilket vi hos Copenhagen Physio kan hjælpe dig med. Forebyggende arbejde er vigtigt, både før skaden sker, men også efter at man er blevet skadesfri. Det er let at falde tilbage i sine vante rutiner, hvor man ikke tænker forebyggende, hvilket øger risikoen for at få et løberknæ igen.

Behandling af løberknæ i København

Hos Copenhagen Physio har vi specialiseret os i at behandle sportsskader, heriblandt løberknæ. Vi har mange års erfaring med at behandle denne type skade og ser dem jævnligt på klinikken. Derfor ved vi typisk også, hvad der virker og hvad der ikke virker ift. behandling af løberknæ. Vi er grundige i vores undersøgelse og forsøger altid at finde den underliggende årsag.

Vi mener, at vores mange års erfaring, kompetencer inden for flere behandlingstekniker og interesse i vores patienter, kan sikre dig den helt rigtige behandling. Vi står altid klar til at hjælpe dig med nuværende skader, samt på at forebygge eventuelle skader.

Scroll to Top