Om iskiassmerter
Diagnosen iskiassmerter eller piriformissyndrom bliver ofte brugt når der er tale om smerter i balde, lænderyg og baglår. Det stammer fra en gammel teori fra 1928, som går ud på at vores piriformis muskel, en lille baldemuskel, bliver så stram at den klemmer på iskiasnerven. Hvilket skulle give smerte, føleforstyrrelse og nedsat kraft. Det er dog en gammel skrøne, som der ikke er noget evidens for. Teorien florerer dog stadig, både i folkemunde og hos nogle fagpersoner.
En af grundene til at den gamle teori stadig lever, kan være i mangel på ny og bedre viden. Iskiassmerter kan være komplekse, og kan skyldes flere ting. Det er som oftest svært at komme med en enkelt forklaring på hvorfor iskiassmerter opstår, hvorfor nogle stadig benytter piriformisssyndrom-forklaringen, selvom den er blevet forældet.
Iskiasnerven og dens funktion
Iskiasnerven, eller nervus ischiadicus, består af to nerver, en til hvert ben. Iskiasnerven er kroppen længste og tykkeste nerve. Nerven består af nervefibre som udspringer fra nedre lænderyg og øvre del af bækkenet. Herfra løber den ned gennem balden og ned langs bagsiden af låret, hvor den forgrener sig til mindre nerver undervejs. Iskiasnervens har en sensorisk og en motorisk funktion til lårets bagside, underben og fod.
Motorisk fungerer iskiasnerven på den måde, at den sørger for musklernes funktion i ballen, baglåret, læg og fod. Det vil sige, at når vi f.eks. beslutter os for at bøje benet, så sender hjernen signalet ned igennem rygmarven og ud igennem iskiasnerven ned til musklen, som så bøjer benet.
Iskiasnervens sensoriske funktion registrerer al tryk og berøring, der sker på huden omkring lårets bagside, underben og fod. Det vil sige at når der sker en berøring, både helt almindelige berøringer eller hvis der sker et traume, så registrerer iskiasnerven det, og sender besked tilbage til hjernen, som så kan reagere på det.
Hvad er iskias smerter?
Iskias smerter er et begreb som dækker over smerter i balden, som mærkes i det område hvor iskiasnerven udspringer og løber ned i baglåret og videre ned i underbenet og fod.
Oprindeligt mente man som sagt, at iskiasnerven blev klemt i ballemuskulaturen, hvor den løber under en lille muskel kaldet piriformis. Heraf kom diagnosen piriformissyndrom. Nyere forskning har dog vist, at det er sjældent at iskiasnerven faktisk bliver klemt, og smerten derfor må skyldes nogle andre faktorer.
Det kan være rigtig svært at adskille iskiassmerter fra ”normale” rygsmerter, da symptombillede oftest er meget ens og smerterne kan være lokaliseret de samme steder.
Hvad er årsagen til iskias smerter?
Der kan være flere årsager til, at man oplever iskiassmerter, altså smerter i balde, lænderyg, underben og fod. Helt overordnet kan man opdele årsagerne i nogle forskellige kategorier:
Iskias smerter kan stamme fra ryggen, hvor der kan forekomme pladsmangel i lænden som klemmer på iskiasnerven. Pladsmanglen kan skyldes en diskusprolaps, hvor der kommer en udbuling på disken, som så trykker på nerven. Læs mere om diskusprolaps her.
Iskiassmerter kan også forekomme pga. aldersforandringer i ryggen. Det kan blandt andet skyldes slidgigt eller stenose, hvor rygsøjlen falder samme. Her bliver der mindre plads imellem hver ryghvirvel, hvilket fører til tryk eller klem på nerverne. Læs mere om rygsmerter og forskellige ryglidelser her.
Årsagen til iskiassmerter kan også skyldes stivhed eller arvæv i iskiasnerven, eller i det bindevæv som nerven løber igennem undervejs ned i ben og fod. Stivhed og arvæv kan komme fra aldersforandringer i ryggen, som følge efter en rygoperation, følger efter en diskusprolaps eller fra en betændelsestilstand i nerven.
Årsagen til iskiassmerter kan også opstå, som en følgevirkning til en sygdom eller som en bivirkning fra noget bestemt medicin. Begge dele kan påvirke nervevævet, fremprovokere inflammation og give smerter.
I meget få tilfælde, kan årsagen til iskiassmerter skyldes nogle anatomiske forhold, som gør at iskiasnerven bliver klemt i baldemusklen piriformis. I langt de fleste tilfælde løber iskiasnerven under piriformis, men hos nogle få løber iskiasnerven igennem musklen. Hos de personer, vil der være en øget chance for at smerterne faktisk skyldes et piriformissyndrom, hvor priformis musklen trykker på iskiasnerven.
Symptomer på iskias smerter?
Symptomer på iskiassmerter er meget lig rygsmerter. Til tider er smerterne diffuse og udefinerbare, hvilket derfor kan gøre det svært at skelne imellem og stille en konkret diagnose. Ved iskiassmerter vil der dog ofte være smerter i det samme område som nervens forløb. Det vil altså sige smerter i lænderyg, balle, bag lår, underben og evt. fod.
Smerterne kan være kraftige og oplevelsen kan variere fra person til person, men de vil typisk være udstrålende og til tider meget stærke. Smerterne kan forværres ved anstrengelser eller belastning og aftage eller forsvinde ved siddende stilling.
Derudover vil man generelt også finde følgende symptomer ved iskiassmerter:
- Føleforstyrrelser strålende ned i baglår, læggen og/eller foden.
- Huden kan føles prikkende og stikkende.
- Der kan være en sovende fornemmelse i dit ben eller fod.
- Udstrålende, borende eller skarpe smerter med elektrisk fornemmelse.
- Nedsat kraft.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen kan stilles hos en læge, fysioterapeut eller anden type behandler, som i første omgang vil lytte til din sygehistorie og se nærmere på dine symptomer.
Der vil sjældent være behov for billede diagnosticering, medmindre der er tale om alvorlig patologi. Hvis der er mistanke om en alvorlig patologi, vil din læge kunne henvise dig til en MR-scanning eller CT-scanning, hvis de mener det er nødvendigt.
Hos Copenhagen Physio vil vi altid undersøge bevægelighed, muskelkraft, reflekser samt følesansen for at finde den korrekte diagnose, og for at udelukke en mulig diskusprolaps.
Behandling af iskias smerter.
Behandling af smerter i iskiasnerven afhænger af hvilken årsag der er til smerten. Der er derfor altid brug for en grundig undersøgelse, inden man går i gang med en behandling. De forskellige årsager behandles ikke ens.
Hvis der er tale om pladsmangel omkring nerven, eller at nerven sidder i klemme, vil behandlingen sigte mod at skabe mere plads til nerven. Der findes en række forskellige manuelle teknikker, som vi kan bruge for at smertelindre. Den manuelle del skal dog ikke ses som en behandling der kan stå alene, men som et supplement til smertelindring. For at skabe en holdbar løsning, vil der være behov for at optræne og stabilisere ryggen.
Hvis iskiassmerterne skyldes stivhed i nerven eller vævet omkring nerven. Så vil behandlingen i første omgang bestå af at optræne, styrke og smidiggøre det stive væv, samt at øge stræktolerancen. Denne type behandling vil typisk tage tid, og det kræver en god portion tålmodighed og vedvarende træning.
Hvis smerterne skyldes en medicinsk sygdom eller en bivirkning til noget medicin, vil det i første omgang være lægernes job at få identificeret den pågældende årsag og behandlet den. Hvis lægen siger god for det, kan en fysioterapeut i nogle tilfælde hjælpe med smertelindrende behandlinger. Det vil som udgangspunkt være lægen der skal tage sig af den overordnede behandling.
Massage kan i nogle tilfælde også virke smertelindrende og give en rar, afslappende følelse efterfølgende. Det vil dog ikke kunne stå alene som en behandling mod iskias smerter.
Fysioterapi til iskias smerter
Iskias er en meget almindelig lidelse, der kan være ekstremt smertefuld og påvirke din daglige livskvalitet. Men fortvivl ikke, for der er hjælp at hente. Hos Copenhagen Physio er vi specialiserede i behandling af iskiassmerter, og vi har hjulpet mange københavnere med at finde lindring og genoprette deres mobilitet. Vores erfarne fysioterapeuter er dedikerede til at finde den bedste løsning for netop dig.
Når du kommer til os med dine iskiassmerter, vil vi først og fremmest foretage en grundig undersøgelse for at finde den korrekte diagnose. Vi vil undersøge din bevægelighed, muskelkraft, reflekser samt følesans for at kunne identificere årsagen til dine smerter og udelukke en eventuel diskusprolaps.
Behandlingen af iskiassmerter afhænger af årsagen til smerten, og derfor er det vigtigt med en individuel tilgang. Hvis smerten skyldes pladsmangel eller at nerven sidder i klemme, vil vi fokuspå at løsne og strække de omkringliggende muskler og væv for at skabe bedre plads til nerven. Dette kan gøres gennem manuel terapi, hvor vi anvender teknikker som mobilisering og strækøvelser. Vi vil også give dig øvelser, som du kan udføre derhjemme for at styrke og stabilisere ryggen.
Hvis årsagen til smerten er stivhed i nerven eller vævet omkring nerven, vil vores behandling fokusere på at optræne, styrke og smidiggøre det stive væv. Vi vil også arbejde på at øge din stræktolerance, så du gradvist kan øge bevægeligheden i området. Dette kan være en tidskrævende proces, der kræver tålmodighed og vedvarende træning.
Hvis dine iskiassmerter skyldes en medicinsk sygdom eller bivirkninger fra medicin, vil det primært være lægens ansvar at identificere og behandle den underliggende årsag.
Øvelser til iskias smerter
Når det kommer til behandling af iskiassmerter, er fysioterapi en af de mest effektive metoder. Øvelser kan spille en afgørende rolle i at lindre smerter og genoprette din mobilitet.
Der er en række øvelser, som vi kan guide dig igennem, så du kan få mest muligt ud af din behandling. Disse øvelser har til formål at styrke og stabilisere din ryg, hvilket kan hjælpe med at aflaste den irriterede nerve og reducere smerterne.
Et eksempel på en øvelse er liggende benløft. Lig på ryggen med strakte ben og hænderne ned langs siden. Løft langsomt det ene ben op mod loftet, og hold det i et par sekunder, før du sænker det ned igen. Gentag øvelsen med det andet ben. Denne øvelse styrker dine lår- og mavemuskler, hvilket kan hjælpe med at stabilisere ryggen.
En anden gavnlig øvelse er rygstrækning. Stå med fødderne hip-bredden fra hinanden og placer hænderne på lænden. Bøj langsomt bagud ogstræk ryggen så meget som muligt. Hold positionen i et par sekunder og vend derefter tilbage til startpositionen. Gentag øvelsen flere gange for at øge fleksibiliteten og lindre smerterne.
Det er vigtigt at bemærke, at disse øvelser kan være intense og kræver korrekt udførelse for at undgå yderligere skade. Derfor anbefales det at udføre øvelserne under vejledning af en erfaren fysioterapeut.
Prognose for iskias smerter.
Prognosen for en irriteret iskias er god. Det er som regel en tilstand der går i sig selv, både med og uden behandling, dog kan behandling fremskride processen.
Der er svært at sige hvor længe iskiassmerter kan stå på, da der er mange påvirkende faktorer. Først og fremmest har årsagen en afgørende betydning for varigheden, samt hvilken person det rammer. Helt generelt ved man at yngre heler og kommer sig over hurtigere over en problematik end ældre gør.
Over de seneste år, er der blevet spekuleret i, om iskiassmerter kan skyldes en inaktivitet og usund livsstil. Dette er ikke endeligt blevet bevist. Dog har man set en rigtig god effekt af fysisk aktivitet og styrketræning på iskiassmerter. Derfor anbefaler vi at fortsætte med træning eller andre former for aktivitet, efter at man er blevet symptomfri.
Behandling af iskiassmerter i København
Hos Copenhagen Physio har vi stor erfaring med behandling af uspecifikke, diffuse smerter, herunder iskiassmerter. Vores fokus ligger på at gøre dig smertefri, så du kan vende tilbage til dit normale aktivitetsniveau. Vi arbejder på at opnå fri bevægelighed, fuld styrke og genvinde fuld funktion. Vi har færdigheder indenfor flere forskellige manuelle teknikker, samt viden og erfaring inden for fysioterapien og osteopatien, som vi bruger i vores behandling. Vi vil som udgangspunkt prøve at finde frem til den underliggende årsag, så vi kan tilrettelægge den rigtige behandling til dig samt forhindre at det vender retur.
Som et supplement til din fysioterapeutiske behandling tilbyder Copenhagen Physio også massagebehandlinger, som kan være et godt supplement til dig som er meget opspændt. Du kan booke en tid her.