Om diskusprolaps i lænden
Har du ondt i lænden? Har du udstrålende smerter eller en sovende og snurrende fornemmelse ned i benet? Hvis du kan svare ja til dette, er der en risiko for at du har fået en diskusprolaps i lænden.
En diskusprolaps opstår oftest i lænden og rammer som regel folk mellem 20-50 år. Det er en relativ almindelig lidelse som kan give store smerter og funktionsnedsættelse. I denne artikel beskriver vi hvilke symptomer du skal være opmærksom på ved en diskusprolaps, hvorfor skaden opstår og hvordan man behandler og genoptræner en diskusprolaps på bedst mulig vis.
Hvad er en diskusprolaps?
Imellem alle ryghvirvler er der en båndskive. Denne båndskive kaldes en diskus. En diskus består af en bindevævsring med en geléagtig kerne indeni og virker som en stødpude mellem ryghvirvlerne. Ved en diskusprolaps bryder den geléagtige kerne ud af bindevævsringen og danner en lille udposning ud mod rygmarvskanalen. Hvis udposningen trykker på en nerverod kan der opstå smerter og nervetryk.
Alle nerverødder fra lænden og korsbenet går ned i benet. Derfor vil tryk på disse nerverødder give smerter, føleforstyrrelser og nedsat kraft i benet. De hyppigste diskusprolapser giver tryk på den 5. nerverod i lænden og på den 1. nerverod i korsbenet.
Hvorfor opstår en diskusprolaps?
En diskusprolaps i lænden kommer oftest i forbindelse med et tungt løft eller en pludselig bevægelse i lænden. I takt med at man bliver ældre sker der en nedbrydning af bindevævsringen i diskus. Denne nedbrydning medfører en svaghed og gør det muligt for gelémassen at bryde igennem bindevævsringen.
Hårdt fysisk arbejde kan være en disponerende faktor for denne nedbrydning og dermed være årsag til udviklingen af diskusprolaps. Man kan også få en diskusprolaps som følge af faldulykker, trafikulykker eller pludselig overbelastning af rygsøjlen. De såkaldte traumatiske diskusprolapser er dog mere sjældne. Ydermere kan medfødte forandringer i rygsøjlen samt rygning være disponerende for udviklingen af en diskusprolaps.
Symptomer på diskusprolaps?
En diskusprolaps i lænden kan føles på forskellige måder afhængigt af dens sværhedsgrad og placering. Nogle almindelige symptomer kan omfatte:
- Smerter i lænden, som kan stråle ned i benene
- Svaghed eller følelsesløshed i benene
- Prikkende, stikkende eller brændende fornemmelser i benene
- Nedsat mobilitet og begrænset bevægelse
- Svækkelse af musklerne i benene
Hvis du oplever lignende symptomer, er det vigtigt at søge lægehjælp for en nøjagtig diagnose og anbefalinger til behandling.
Symptomer på diskusprolaps er som regel smerter i lænden og udstrålende smerter ned i det ene ben. Der kan endda være udstråling helt ned til foden. Der er sjældent udstråling ned i begge ben. Smerterne bliver ofte værre ved en foroverbøjning og ved en sidebøjning til den modsatte side af, hvor du har udstrålende smerter. Smerterne lindres normalt, når du bøjer bagud eller ligger ned på ryggen. Herved mindskes trykket på nerveroden, hvorved smerterne bliver mindre. Derfor foretrækker mange med en diskusprolaps at ligge på ryggen på en hårdt underlag som fx gulvet.
Herudover kan du som patient have nedsat styrke i benet, hvilket kan gøre det svært at stå på tæer eller hæle. Der kan også være nedsat følesans i et område på benet som følge af tryk på nerveroden.
Ved alvorlige tilfælde af diskusprolaps vil du have svært ved at styre vandladning og afføringsfunktion. Hvis det er tilfældet er det vigtigt, at du omgående kontakter din læge eller ringer 1813.
Man kan godt have en diskusprolaps uden at have symptomer. Disse diskusprolapser har sjældent nogen klinisk betydning og er ikke behandlingskrævende.
Hvordan stiller man diagnosen?
En læge eller fysioterapeut vil først og fremmest lytte til sygehistorien. Dernæst vil man undersøge lænderyggen samt følesans, muskelkraft og reflekser i benene. Med en grundig undersøgelse kan man med stor sikkerhed bestemme, hvorvidt der er tale om en diskusprolaps og i så fald, hvor den sidder i lænden.
Man kan evt. supplere undersøgelsen med en MR-scanning eller CT-scanning for at bekræfte hypotesen samt udelukke eventuelle differentialdiagnoser.
Behandling af diskusprolaps i lænden
I langt de fleste tilfælde (ca. 90 %) bliver en diskusprolaps i lænden behandlet konservativt, dvs. uden operation. De fleste personer med en diskusprolaps i lænden får det bedre af sig selv med tiden. Det er dog muligt at symptomlindre og mindske smerterne ved en diskusprolaps. I starten hvor smerterne er størst kan man med fordel benytte sig af smertestillende medicin og aflastning. Akupunktur og lette mobiliseringer kan også have en gavnlig effekt på smerter ved en diskusprolaps i lænden.
I den første periode er det ligeledes vigtigt at undgå tunge løft og ensidigt belastende arbejde. Når de værste smerter har fortaget sig, kan man stille og roligt påbegynde lette øvelser for ryggen. Du kan med fordel opsøge en fysioterapeut til at vejlede dig med øvelserne, da der kan være risiko for at forværre smerterne ved de forkerte øvelser.
En fysioterapeut vil ofte anbefale dig at lave såkaldte McKenzie-øvelser (MDT), som består af bagoverbøjninger i lænden. Med disse øvelser forsøger man at “presse” udposningen tilbage fra rygmarvskanalen så trykket på nerveroden mindskes. Herved kan symptomerne og smerterne mindskes. Herudover vil en fysioterapeut kunne vejlede i øvelser der styrker rygmusklerne og øger bevægeligheden i lænden.
Hvis smerterne fortsætter i længere tid (over ca. 8 uger) kan det også blive nødvendigt med en operation. Husk i så fald altid at kontakte din læge. Ca. 10 % af alle med akut diskusprolaps i lænden bliver opereret. Hvis du skal opereres anbefales det, at du opsøger en fysioterapeut til den efterfølgende genoptræning. På denne måde får du de bedste forudsætninger for et vellykket forløb efter en diskusprolaps.
Hvis du undervejs i forløbet får problemer med vandladning og afføring eller svær lammelse i benet, er det vigtigt omgående at kontakte din læge, da dette kræver snarlig eller øjeblikkelig operation.
Fysioterapi til diskusprolaps i lænden
Hvis du lider af en diskusprolaps i lænden, ved du nok allerede, hvor smertefuldt det kan være. Men vidste du, at langt de fleste tilfælde af diskusprolaps i lænden kan behandles uden operation?
Ved at opsøge fysioterapi kan du symptomlindre og mindske smerterne forbundet med en diskusprolaps. I starten, når smerterne er værst, kan smertestillende medicin og aflastning være en effektiv løsning. Akupunktur og lette mobiliseringer kan også have en gavnlig effekt på smertelindringen.
Når smerterne begynder at aftage, er det vigtigt at starte med lette øvelser for ryggen. En fysioterapeut kan vejlede dig og sikre, at du udfører de rigtige øvelser uden at forværre smerterne. Af flere forskellige årsager er McKenzie-øvelser (MDT) ofte anbefalet, da de hjælper med at reducere trykket på nerveroden og dermed mindske symptomerne og smerterne.
Øvelser til diskusprolaps i lænden
Øvelser til diskusprolaps i lænden fokuserer på at styrke rygmusklerne og øge bevægeligheden i lænden. Dette kan hjælpe med at stabilisere og støtte rygsøjlen, hvilket kan reducere risikoen for yderligere skader og smerter.
Det er vigtigt at huske, at fysioterapi til diskusprolaps i lænden er en individuel behandling, der tilpasses til dine specifikke behov. En erfaren fysioterapeut vil kunne evaluere din tilstand og udvikle en skræddersyet behandlingsplan, der hjælper dig med at opnå de bedste resultater.
Når smerterne ved en diskusprolaps i lænden fortsætter i længere tid, kan det være nødvendigt at overveje en operation. Men før du når dertil, er det værd at prøve fysioterapi, da det i mange tilfælde kan være en effektiv og ikke-invasiv behandlingsmulighed.
Prognose for diskusprolaps i lænden
I langt de fleste tilfælde fortager smerterne sig over tid og man kan vende tilbage til de aktiviteter man havde tidligere. De fleste personer med en diskusprolaps kan ligeledes genoptage deres arbejde indenfor en overskuelig periode. Hvis man har et rygbelastende arbejde kan det dog blive nødvendigt med et mere skånsomt job der tilgodeser lændens belastning.
Hvis man har haft en diskusprolaps i lænden vil man i fremtiden være disponeret for smerter i ryggen, hvorfor det er vigtigt at man vedvarende styrker ryggens muskler og generelt holder sig aktiv. På denne måde kan man forebygge nye tilfælde af diskusprolapser i lænden.
Behandling af diskusprolaps i København
Hos Copenhagen Physio i København er vi specialiseret i at behandle diskusprolapser. Vi har stor erfaring med at smertelindre i den akutte fase samt behandle og genoptræne efter en diskusprolaps. Vi ser ofte denne type skade på klinikken og har derfor også gode resultater med at behandle diskusprolapser.